Мануил Касабов получи голямата награда на конкурса на „Алеф” в Бургас

19:35, 28 апр 17 25 798 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ние можем да променим света!”. Това заявиха лауреатите на Четвъртия ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” от трибуната, която им предостави Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. На официалната церемония по награждаването в салона на Куклен театър - Бургас присъстваха участниците в надпреварата, чийто творби най-много са впечатлили журито.

Тази година темата на традиционния конкурс бе: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Съвета на големия политик и миротворец да мечтаят за големите неща последваха 161 ученици от 41 селища в България. В своите есета те „нарисуваха” истинския свят, който искат да създадат и изключително много затрудниха журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател, и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг. Те имаха тежката задача да прочетат 165 есета (някои от учениците бяха написали повече от 1) и да отличат най-добрите сред тях.

Мориц Машиах награждава Мелис Мехмедали. Снимка "Алеф"

На 27 април на сцената на Кукления театър в Бургас се качиха отличените от журито млади автори, които в есетата си заявяват, че имат големи мечти и възнамеряват да ги постигнат. Надпреварата продължи в своеобразен открит урок, назован „Час по мечти”. В ролята на учител влезе актьорът Валери Еличов, а  публиката се включи в т.нар. „външно оценяване” – нейните аплодисменти бяха знак за одобрение и сигнал за журито към кого да наклони везните за призовите награди. 

Сред публиката в салона на кукления театър бяха представители на местната власт, политици,  бизнесмени, общественици, учители и ученици. Специално да поздравят победителите от София дойдоха Максим Бенвенисти, председател на фондация „Цедака” към ОЕБ „Шалом“, и Мориц Машиах, председател на Настоятелство на читалище „Емил Шекерджийски” София.

На първо място бе класирано есето на Мануил Касабов от СУЕЕ „Свети Константин – Кирил Философ” - Русе. Той получи голямата награда - пътуване до Израел и участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия.  Мануил ще представи България на едноседмичен международен форум за млади лидери през месец август тази година на разноски на организаторите.

Бяха присъдени две втори награди – на Мартин Михалев от Бургас и Владимир Илиев от Карнобат, които получиха по 200 лв., както и три трети награди от по 150 лева – на Диана Михайлова от Монтана, Мелис Мехмедали от Черноочане и на Ангелина Александрова от Пловдив. Всички отличени получиха книги и грамоти.

„Вече четири години журито в този си състав оценява участниците в конкурса професионално и съвсем безпристрастно. Започнала като една семейна благотворителна инициатива, литературната надпревара днес е наистина с национална значимост. С всяка поредна година интересът към конкурса се увеличава. Само за 4 години 400 младежи от цяла България са мислили и писали по зададените от нас теми. Над 500 други младежи са участвали в други инициативи на Център „Алеф”, заяви инициаторът на конкурса и председател на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама