Задържаха група каналджии, превозвали мигранти край Дебелт и Средец

11:59, 28 апр 17 25 896 Шрифт:
Автор:

Група от шестима каналджии е  задържана при акция на полицията в Бургаска област. Това съобщи на брифинг днес Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров. Той заяви, че се разследват и предходни деяния.

„На този етап имаме повдигнати обвинения спрямо 6 лица по две отделни досъдебни производства за извършени деяния на 23-ти и 24-ти април тази година на територията на село Дебелт и град Средец по превозване на общо десет чуждестранни граждани, 7 от които са от Ирак, двама от Афганистан и един от Пакистан. Повдигнати са обвинения спрямо шестте лица по двете дела за деяние, извършено в съпричастие и като продължаващо престъпление“ – каза Петров.

За това престъпление се предвижда наказание от 1 до 6 години „лишаване от свобода“ и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Имената на лицата, които са задържани, са Георги Панчев, на 28 години от село Житосвят, общ. Карнобат, Димитър Стоянов, на 43 години от Карнобат, Филип Боянов, на 30 години от Средец, Ради Гарджев от Карнобат, Дарина Косева, на 32 г. от Бургас и Андрей Тодоров, на 33 г. от Средец.

Спрямо Георги Панчев е взета мярка „парична гаранция“, тъй като е установено, че неговото участие е инцидентно и много слабо преценено. Той е признал изцяло вината си. Останалите петима са задържани за срок от 72 часа, като предстои искане за постоянна мярка „задържане под стража“.

Прокурор Петров посочи още, че предстои преценка за обединяване на двете досъдебни производства, тъй като има връзка между тях, но се разследват и предходни деяния на тази група, извършени в периода 2015-2017 г. Ако се установят данни за организирана престъпна група делото, ще се изпрати на Специализираната прокуратура. На този етап то ще се ръководи и разследва от Районна прокуратура – Средец.

„Действията по документиране престъпната дейност на въпросните лица е започнала преди около 6 месеца. Изяснен беше механизмът, по който лицата организираха превоз на бежанци от турската граница, през вътрешността на страната, до град София. Има добра организираност на техните действия“ – допълни директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Превозът на мигрантите се е извършвал с два леки автомобила – „Сеат“ и „БМВ“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама