Съживяване на бизнес климата по Черноморието отчетоха банкери в Бургас

13:18, 27 апр 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съживяване на бизнес климата по Черноморието, увеличение на кредитирането и добро икономическо развитие на региона като цяло отчетоха банкери на конференция в Бургас. Това съобщиха от Пощенска банка – организатор на конференцията. 

Банкерите дадоха своята прогноза за 2017 г. и посочиха какви са предизвикателства пред малките и средни предприятия през следващите години. Поканени да присъстват бяха местни предприемачи и експерти.

„Бургаският район е изключително важен за положителното развитие на икономиката ни, затова един от водещите ни приоритети е стимулирането на бизнеса и предприемачеството тук, като ще продължим да предоставяме максимално добри условия за кредитиране и да инвестираме в успеха на нашите клиенти. Не бива да забравяме, че България продължава да бъде и сред най-търсените туристически дестинации в региона, което безспорно оказва влияние върху ръста на кредитирането. В последните години морските ни дестинации регистрираха поредица от добри сезони“, посочиха организаторите.

На събитието експертите на банката представиха актуален анализ на бизнес средата в региона. Положителен знак за Черноморието са високите нива на посещения на чужденци, отчетени от Националния статистически институт, които свидетелстват за все по-добрите перспективи за бизнеса в региона. Само през февруари 2017 г. посещенията на чужденци в България са 435.9 хил. или с 20.4% повече в сравнение с февруари 2016 година, като тези, които идват у нас със служебна цел са с 18.7% повече, а тези за почивка и екскурзия - с 16.8%.

В Бургас се наблюдава повишение на сделките с 19,6 % за последното тримесечие на 2016 г. спрямо периода юли-септември, което е индикация за сериозно оживление и в сектора на строителството на жилищни имоти, които не са само с ваканционен характер. Друга тенденция, която се очаква да продължи и през тази година, са продажбите на зелено.

От обсъдените данни на конференцията стана ясно, че повишено търсене на кредити в туризма се наблюдава основно по две направления – разширяване на легловата база и изграждане на нови хотели от вече утвърдени участници на пазара, което е свързано с нарастващия брой външни туристи и реновиране на хотели, изградени между 2002 – 2010 г., както и с поддържане на нивото във вече работещи бази.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама