Нов микробус осигурява мобилност на хората в неравностойно положение в Бургас

20:30, 26 апр 17 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов микробус ще осигури мобилност на хората в неравностойно положение в Бургас. Специализираното транспортно средство ще обслужва хората от Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда.

 

Използването на микробуса ще става след предварително подаване на заявка чрез социалния работник, психолог или рехабилитатор. На базата на подадените заявки ще се изготвя график, а превозът за хората в неравностойно положение ще е безплатен. Тези, които имат по-лека степен на увреждане, както и незрящите ще могат да използват буса и без придружител.

Новият микробус разполага с 10+1 места. Две от тях са за колички, а осем за седящи пътници - придружители и социални работници. Част от оборудването включва специална хидравлична платформа, с помощта на която количката за трудно подвижни хора бързо и лесно се качва в превозното средство. Купето е уютно и оборудвано с предпазни колани. Подът е на две нива със специално покритие. С тези показатели возилото покрива всички изисквания за превозване на хора в неравностойно положение. Микробусът ще бъде обслужван от професионален шофьор, който е част от персонала на Центъра за почасово предоставяне на услуги. 

Същевременно Община Бургас получи нов електромобил. Превозното средство е предоставено на администрацията за безвъзмездно ползване в продължение на две седмици. Колата ще бъде тествана от служителите на дирекция „Околна среда“, т.нар. екоинспектори.

Електромобилът е марка Volkswagen е-Golf. Той е с нулеви вредни емисии и впечатляващ пробег до 300 км с едно зареждане на батерията.

Община Бургас продължава да работи за насърчаването на екологично чистия транспорт. До момента в града има изградени две устройства за зареждане на електромобили. Едното от тях се намира на обществения паркинг на ул. "Генерал Гурко", а второто е в подземния паркинг при Операта. Собствениците на електромобили пък имат правото да паркират безплатно в „синята зона“ на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама