Премахват пластмасовите арки от амфитеатъра в Стария Несебър

18:33, 25 апр 17 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общината в Несебър започна да премахва пластмасови арки, поставени незаконно на амфитеатъра в старинния град, съобщиха от Министерството на културата. От ведомството са извършили проверка след публикации в медиите.

Снимки на пластмасовите арки бяха разпространени в социалните мрежи преди дни, а проверката е започнала вчера (24 април). Преместваемото съоръжение е било монтирано в старата част на Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват "Старинен Несебър". Тъй като Старинният град е под егидата на ЮНЕСКО, за всяка намеса в архитектурния му облик е необходимо съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство. Сега ведомството е установило, че амфитеатърът е бил достроен с пластмасовите арки без такова съгласуване, както и без одобрена от общината проектна документация по реда на Закона за устройството на територията.

"По време на проверката Община Несебър предприе действия по демонтирането на горецитираното преместваемо съоръжение, като до приключване на проверката голяма част от съоръжението бе демонтирано. От Инспектората на МК ще проследят и окончателното му премахване", посочват от Министерството.

Старинният град Несебър е единственият град в България, включен в списъка на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Според българското законодателство той е със статут на групова недвижима културна ценност "Археологически резерват и историческо селище - архитектурно-строителна и урбанистична недвижима културна ценност "Старинен град Несебър".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама