Димитър Николов и министърът на образованието се захапаха за намалените студентски места в Бургас

14:40, 24 апр 17 25 850 Шрифт:
Автор:

Бургаският кмет Димитър Николов и служебният министър на образованието Николай Денков влязоха в спор за намалените места държавен прием за студенти по специалностите „Туризъм“ и „Обществено здраве и здравни грижи“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Двамата взеха участие в дискусия за образованието и липсата на кадри в туризма, която се провежда в Морското казино. Още преди повече от месец стана ясно, че в специалността „Туризъм“ предложените 320 места са намалени на 88, а в здравната специалност от 105 предложени места са одобрени 53.

„В последните 3 години имаме 35 % увеличение на туризма, което значи, че за да бъдем ние конкурентни на глобалния туристически пазар, трябва да имаме квалифицирани компетентни хора. Защото в нашия Колеж по туризъм се учат Информационни технологии, маркетинг. Нямам как със средно образование, подготвяйки готвачи, камериерки, озеленители ние да бъдем на този пазар“ – заяви Димитър Николов пред журналисти. Според него с намелените бройки според плана на Министерството на образованието догодина Колежът по туризъм в Бургас ще му се „сложи катинар“. С тази политика ние казваме на нашите съседни конкурентни пазари „вземете бизнеса ни“, категоричен е кметът.

Думите на Николов бяха подкрепени и от директора на Колежа по туризъм Диана Радойнова. „Ние не можем да очакваме бърз, мигновен ефект при възпитанието на специалисти. Мигновеният ефект е бомба със закъснител, защото ако тази година приемем само 60 човека, то те ще излязат след 3 години. Ами тогава пазарните условия могат да бъдат други, а те още сега са недостатъчни тези специалисти“, заяви Радойнова. 

По нейните думи Колежът по туризъм обучава професионални бакалаври, които не са висшисти. Те са максимално пригодени със своето практическо обучение за нуждите на пазара. Доказателство за това било, че в момента колежът няма нито един неработещ студент и всички са ангажирани в сферата на туризма.

„В дискусията се ражда истината“ – отговори от своя страна министър Денков. Според него е важно да се разбере, че обучението на тези кадри става както в сферата на висшето образование, така и в професионалното образование. Освен това има възможности и за комбинация от двете, каквито са и професионалните колежи.

„Истинският въпрос е всъщност от какви кадри има нужда бизнесът. Защото ние имаме едни изисквания от страна на висшите училища за повече студенти, но нямаме индикации от страна на браншовите организации, че е имат нужда от повече завършили студенти. В същото време изключително остра е нуждата от средни професионални кадри“, коментира проф. Николай Денков.

Според статистика, с която разполага Министерството на образованието, реализацията на висшистите е изключително ниска, несравнима с всички други професионални направления във висшето образование – тя е по-малка от 20 %. Това показват официалните данни от Националния осигурителен институт. До 2020 г. едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. Това показва социологическо проучване, проведено през 2015 г. като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама