Уранът е най-опасен във водата

Проф. Антон Антонов взе участие в юбилейния форум на Шумен за годишнината от разкопките на Шуменската крепост и от рождението на неговата майка – изтъкнатия археолог Вера Антонова

Професор Антонов, Вие като учен от Българската академия на науките, сте човек на когото можем да се доверим и затова Ви питам колко е опасен уранът, намерен в питейни води у нас?

- Всеки радиоактивен елемент, попаднал в организма, е опасен за тъканите. Естествената (природната) радиоактивност, я има навсякъде, тя е неизбежна, но е важно да не се превишават допустимите норми във водата, в почвите и оттам - в храните.

Уранът, обаче, е най-опасен във водата, защото прониква в органите на тялото, не остава само по кожата. Затова са наложени норми. За радиоактивния елемент уран - 238, нормата в Европейския съюз е 0.03 милиграма на литър.

От този вид ли е уранът, намерен във водите на Хасково, Първомай и останалите градове у нас?

- Да, радиоактивният елемент е уран – 238. Той е най-широко разпространеният в природата изотоп на урана (99.27 %) . При него броят на протоните (92), събран с броя на неутроните (146), e равен на 238. Уранът няма стабилни изотопи. Всички са радиоактивни.

Най-дълго живеещ е уран-238 с период на полуразпад 4.4 милиарда години. След него се нарежда уран-235 с период на полуразпад 0.7 милиарда години.

Тези елементи претърпяват алфа-разпад, тоест излъчват алфа-частици (ядра на хелий-4). За този огромен период на полуразпад, обаче, радиоактивността на уран-238 е много слаба. Освен това алфа-частиците не са способни да преминат през повърхностния слой на човешката кожа.

Тогава как въздейства радиоактивният елемент, попаднал в организма ни?

- Алфа –частиците нанасят поражения в близка околност на точката на проникване, а не в дълбочина.

Ако говорим за проникване в тъканите на тялото, това води до изменения в клетките. Те се йонизират и започват промени в самите клетки, което води към лоши болести. Това се отнася главно за вътрешните органи, ако сте пили вода. Иначе, ако е засегната кожата, достатъчно е да я изтриеш с кърпа, както казва един руски физик.

Това, че намереният уран е природен, какво значение има?

- За урана това означава, че ще го има “вечно” и е важно водите да не са от места, където има уранова руда. Окисът на урана е лесноразтворим, но ядрата на урана остават.

Къде у нас има уранови залежи?

- У нас уранови залежи има в Родопите, в Рила планина, в Софийско и на други места.

Как уранът попада в питейната вода?

- Водите „обмиват” уранова руда в земните недра и така той попада във водоизточниците.

Има ли начин да се пречисти питейно-битовата вода от разтворен в нея уран?

- Не. Трябва да се търсят други водоизточници.

Професор Антонов, ако съпоставим облъчването от уран във водата с облъчване от рентгенова снимка, какво ще покаже сравнението?

- Зависи колко вода с уран ще изпие човек и с какъв рентгенов апарат ще бъде прегледан. По-точно ще Ви отговорят дозиметристите в съответните контролни служби, защото става въпрос за дози.

Във всеки случай трябва за знаем, че рентгеновите лъчи проникват през цялото тяло, а алфа-частиците при разпадане на уран -238, само около мястото, където са попаднали. Затова пораженията са с различен характер.