Трима каналджии, спипани с 14 нелегални имигранти в Бургас, се отърваха с мярка „подписка”

14:12, 22 апр 17 25 567 Шрифт:
Автор:

Районният съд в Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „подписка” спрямо Божидар Петров, Асен Христов и Марсел Гаустов. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 8-ми април в Бургас са подпомогнали 14 нелегални имигранти да преминат през страната. Тримата са били съучастници на извършителя на деянието Ивайло Кожухаров, който е с мярка „парична гаранция”.

На днешното съдебно заседание държавното обвинение поиска спрямо Петров, Христов и Гаустов да бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража” с мотива, че събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че тримата са виновни. Според прокурора престъплението, в което са обвинени, е тежко умишлено.  Първоначално те са избягали от местопрестъплението и са се укрили. Държавното обвинение посочи, че спрямо този вид деяние има висока степен на нетърпимост, имайки предвид общественото мнение.

Адвокатите на обвиняемите от своя страна пледираха за по-лека мярка, като казаха, че няма опасност да се укрият и да извършат друго престъпление. Според тях искането за мярка „задържане под стража” е неоснователно, защото тя следва да бъде вземана при изключителни ситуации и когато от данните по делото се извличат изводи за таказа изключителност.

Самите обвиняеми също поискаха по-леки мерки.

Съдебният състав установи, че по делото липсват каквито и да било доказателства, че спрямо тримата обвиняеми са използвани специални разузнавателни средства. Дори не е представен съдебен акт, с който е позволено използването на такива средства. Липсват и доказателства за изискване на информация от мобилните оператори, за да се проследи кой е титулярът на посочените в разпитите телефонни номера. Не е извършено процесуално следствено действие по разпознаване на тримата обвиняеми. Съдът направи извод, че липсва обосновано предположение относно съпричастността на обвиняемите към вмененото им във вина престъпление, за което са привлечени.

В днешното заседание стана ясно, че Петров, Христов и Гаустов имат регистриран постоянен адрес, на който живеят.  И тримата обвиняеми са неосъждани. Според съда, в настоящото производство прокурорът не успя да докаже, че съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление. По тези съображения преценката на настоящия съдебен състав бе, че не следва да се вземе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок. В случай на жалба или протест, делото ще се гледа на 28.04.2017 г., от 14.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама