Обновяването на РОЦ в „Меден рудник“ спестява над 207 000 лв. на година

17:16, 20 апр 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 3000 са децата, които вече се обучават в по-топла и комфортна среда след реализирания проект за енергийна ефективност в отоплението, съобщиха от Община Бургас. Нови и модерни инсталации вече работят в Районната отоплителна централа в комплекс "Меден рудник", която осигурява топлина в сградите на 3 учебни заведения - ОДЗ №1 "Морска звезда", СОУ "Константин Петканов" и ОУ "Елин Пелин". По-топло е вече и в ОУ "Христо Ботев" в квартал Ветрен.

Основните дейности по проекта бяха свързани с обновяване на Районната отоплителна централа в к-с "Меден рудник" и подмяната на 35-годишния амортизиран и корозирал котел с нов, както и напълно автоматизиран водогреен котел, който произвежда енергия чрез контролирано изгаряне на биомаса от дървесни пелети и трески. Той разполага с максимална мощност от 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 литра и противопожарна система. Това е първото съоръжение с такава голяма мощност за изгаряне на биомаса в региона.

Монтиран бе още нов комин и силоз с обем 30 куб.м за складиране на дървените пелети със запас за седмица. По трасето до учебните заведения бяха прокарани нови подземни тръбопроводи, състоящи се от стоманени тръби с полиуретанова изолация, осигуряваща защитата им от подпочвените води и др. вредни въздействия.

Подобна модерна система за отопление, но с по-малки мощности, беше монтирана и в ОУ "Христо Ботев" в квартал Ветрен. Тя също използва гориво от биомаса под формата на дървесни пелети. Досега училището използваше за отопление стари нафтови и акомулиращи печки, както и калорифери. В момента помещенията в училището са оборудвани с висококачествени алуминиеви радиатори.

"Всичко това доведе до намаляване на финансовите разходи и осигуряване по-чист въздух за жителите на комплекса, намалявайки с няколко стотин тона на година отделените вредни емисии. Обновяването на Централата в "Меден рудник" ще спести над 207 000 лв. на година, а бонуса за опазването на околната среда е еквивалента на спестената енергия от 508 тона въглероден диоксид на година. Втората отоплителна инсталация в училището във Ветрен ще пести още близо 30 000 лв. и 48 тона въглеродни емисии на година", сподели зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Финансирането на проекта бе осигурено от Програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама