Кадри от страни от бившия СССР ще помагат на туризма у нас

13:14, 20 апр 17 25 594 Шрифт:
Автор:

България ще внася кадри от чужбина на помощ на туристическия бизнес у нас за предстоящия летен сезон. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева минутки преди откриването на туристическата борса „Вашата ваканция“ във експоцентър „Флора Бургас“.

„Полагаме съвместни усилия както с туристическия бизнес, така и с Министерството на труда и социалната политика да се създадат улеснения да дойдат специалисти от трети страни и да ни помогнат за реализацията на един успешен летен сезон… Тези страни са Украйна, Беларус, Молдова, Грузия. Именно от тези държави са желаните специалисти извън Европейския съюз“, заяви Георгиева.

Зам.-министърът допълни, че за целта бизнесът трябва да познава много добре правилникът за трудова мобилност и миграция. От своя страна от туристическото министерство ще направят всичко възможно да улеснят подготвянето на документи за кандидатстване на специалисти от чужбина за работа у нас. Същото се отнася и с визите – тяхното издаване ще става по-бързо, за което се работи и с Външно министерство.

Ирена Георгиева добави, че е много важно същевременно да се развива нашият, български, ресурс, връзката между средно професионално и висше образование и бизнеса трябва да бъде по оперативна. На това ще бъде посветена и кръгла маса, която идния понеделник ще се проведе в Бургас с участието на служебния министър на туризма Стела Балтова, очаква се и министърът на образованието порф. Николай Денков.

Георгиева определи прогнозите за този туристически сезон като много оптимистични. Това сочат данните, които се получават от туроператорите и нашите летища. Немските туроператори отчитат средно около 20 % ръст на ранните записвания. При руснаците – 10 % ръст на записванията за България. Заявените полети за летищата в Бургас и Върна към момента са повече от изпълнените за 2016 г. Всичко това дава основания да се очаква един много добър летен сезон у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама