Здравната система пречела на МБАЛ-Поморие да се самоиздържа

14:13, 13 апр 17 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Инвестираме стотици хиляди в МБАЛ-Поморие, но здравната система пречи на болницата да се самоиздържа“ – това е заявил местният кмет Иван Алексиев на пресконференция за ремонта и обновлението на здравното заведение, съобщиха от Община Поморие. Според него различни лобита - фармацевтични, медицински, лаборантски и т.н., докарват общинските болници умишлено до фалит.

681 039 лева са инвестирани в болницата по европейския проект за повишаване на нейната енергийна ефективност. Парите са 100 процента безвъзмездна финансова помощ по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. Всеки корпус вече има самостоятелна тръбна мрежа – “лъчева” схема, а сградата е разделена на зони с възможност за поддържане на различни температури в зависимост от нуждите и графика на използване на помещенията. Старите чугунени радиатори са подменени с нови алуминиеви.

„Ефектът е много голям, но има и голям проблем. В един момент става така, че ние инвестираме сериозни средства в болницата, но самата здравна система функционира така, че не дава възможност на здравното ни заведение да работи и да се самоиздържа. Поради тази причина в един момент се оказва, че ние правим едни проекти, но не знаем дали има смисъл от тях”, заяви още Иван Алексиев. По думите му, ако не се промени здравната политика на национално ниво, не само поморийската болница, но и всички такива от подобните по размер градове ще бъдат принудени да затворят врати.

Според зам.-кмета Илия Джингов, ако общинските болници продължат да работят по сегашната законодателна рамка, няма да е далеч моментът, в който те просто ще бъдат закрити.

„Пред тази опасност са изправени и държавните болници. Основната причина са на първо място лимитите, поставени от здравната каса и контролираното лечение, което се предоставя на всички нас, макар и здравно осигурени. На второ място – пред закона общинските болници са неравнопоставени по отношение на основната си дейност. Ние подобряваме сградния фонд и състоянието на лечебните заведения, но заради сегашната законодателна рамка сме обречени на фалит. Надяваме се оттук нататък проблемите да се решат достатъчно бързо и това да не се случи ”, обясни Джингов.

„Наслушахме се на политици. С тези опити за промени стигнахме до това положение – работещи болници да имат перфектни материални бази и абсолютно всичко необходимо за правилното функциониране, но заради различни лобита – фармацефтични, медицински, лаборантски и т.н. , тези болници се докарват умишлено до фалит, а вината се насочва към кмета, общинския съвет, администрацията и т.н.“, каза Иван Алексиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама