780 черпят на Лазаровден в Бургаска област

09:45, 08 апр 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Православните християни отбелязват Лазаровден днес. В основата за празника е библейската притча за възкресението на Лазар от Исус Христос, въпреки че по българските обичаи той се свързва повече с порастването на жената и нейната готовност за встъпване в брак.

780 са имениците на Лазаровден в Бургаско. Само в град Бургас те са 261, съобщиха от ГРАО.

Най-многобройни са празнуващите с името Лъчезар. 212 е техният брой в областта и 117 в града. След тях се нареждат господата, носещи името Лазар – 188 са те в Бургаска област и 77 в град Бургас.

Сред дамите най-популярното име в региона е Лазарина. 45 жени се казват така в областта и 28 в Бургас.

Имен ден днес празнуват още Лалка, Лазарин, Лало.

Лазаровден се отбелязва винаги в съботата на шестата седмица от Великия пост, осем дни преди Възкресение Христово и с него започва подготовката за Страстната седмица. Празникът е наричан и Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, с които се украсяват вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).

На Лазаровден се извършва народният обичай Лазаруване, в който се включват т.нар. лазарки - момичета между 6 и 12 години. Те са събират на групи от 6-7, като четири са певици, две са "шеталици" (танцьорки) и една "кумица", която води групата и прибира подаръците. Момичетата обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Вярва се, че която мома не е лазарувала, тя няма да се ожени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама