Продължават проблемите по разглеждането на делото „Гранити“

11:53, 07 апр 17 25 506 Шрифт:
Автор:

Проблеми продължават да съществуват по разглеждането на делото „Гранити“. Това заяви днес на брифинг административният ръководител на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова. Делото се наблюдава от Европейската комисия и то продължава почти девет години.

„То е нагледен пример как трябва да се мисли за много спешна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и нещо много важно, което убягва от вниманието на законодателя, но е изключително съществено – да се увеличат правомощията на служителите на Съдебна охрана, а аз лично смятам, че те трябва да станат Съдебна полиция – така, както са в Румъния и Полша“ – посочи Вълкова.

Според нея, ако те имаха различни правомощия, нямаше да се стига до абсурда едно дело да се отлага многократно. Нито едно от отлаганията не е поради субективни причини или несериозно отношение на съдиите, бе категорична Деница Вълкова.

„Не трябва да се дава възможност за злоупотреба с процесуални права на адвокатите, както и на подсъдимите. И да не бъде обвиняван съдът, че пострадалите или жертвите на престъпността не могат да дочакат правосъдие заради съда. Уверявам ви, че това не е заради съда. Делото е на производство в Окръжен съд-Бургас. Надяваме през тази година да дойде без процесуални нарушения в Апелативния съд, с качествени мотиви, така че да можем още тази година да го изпратим на Върховния касационен съд“ – каза още Вълкова.

Припомняме, че делото е свързано с отвличането и убийството на Стоян Стоянов на 6-ти март 2008 година. Обвиняеми по процеса за това престъпление са Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама