Нова мобилна следствена станция ще помага за разследването на престъпления в Бургаска област

16:05, 03 апр 17 25 392 Шрифт:
Автор:

С изцяло нова мобилна станция за разследване разполага вече Бургаският окръжен следствен отдел при Окръжната прокуратура  в града. Станцията представлява високопроходим автомобил, който може да достигне до всяка точка. В страната има само 6 такива. Новата придобивка бе представена от ръководителя на Окръжния следствен отдел Теньо Гайдаров.

„Вътре има място, което позволява да работи цял екип от следователи. Има лаптоп, принтер, преобразовател, който може да бъде включен в акумулатора, отзад има агрегат, четири прожектора, които се захранват от този агрегат. Има фотоапарат, защитни облекла - химически и биологически, които позволяват да се работи във всяка една среда и обезпечават събирането на годни и качествени доказателства. Шофьорите са обучени да работят с техниката“ – обясни Теньо Гайдаров.

Той заяви, че автомобилът е идеален за извършване на огледи на труднодостъпни места. С него се очаква да се постигне по-бързо и по-качествено разследване по дела с висока степен на обществена опасност, включително корупционни престъпления, тежки престъпления срещу личността, включително поръчкови убийства, тежки престъпления против собствеността и т.н.

При необходимост бургаските разследващи ще могат да разчитат и на летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и т.н.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама