Празник на етносите започва във Флората

06:55, 01 апр 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази събота и неделя (1 и 2 април) в Експо център "Флора Бургас" ще се проведе пъстър и пролетен "Празник на етносите", съобщиха от Община Бургас. В събитието участниците ще се представят с фолклорна програма, обичаи, традиции, култура и етнотрапеза със специалитети от кухнята на етносите и народностите, живеещи на територията на България - българи, турци, арменци, татари, руснаци, украинци и др.

Всеки може да се докосне до богатата и разнообразна култура на етносите в изложението - базар за храни, напитки, занаяти и сувенири ръчна изработка, представени от тях.

Участници в събитието са читалищни колективи и самодейни групи от четири области на Източна България - Бургас, Варна, Добрич и Шумен.

НЧ "Христо Ботев -1927" от варненското село Дюлино и НЧ "Светлина - 1945" от с. Полковник Дяково, община Крушари, област Добрич, ще се представят с фолклорна програма и етнотрапеза с домашни специалитети от варненския и добруджанския регион.

Децата от НЧ "Хр. Ботев - 1933" от руенското село Трънак ще изпълнят турските народни танци "Езелли", "Секе, секе" и народния обичай "Зюлюф кесим", който разказва за женитбата на двама млади. На етнотрапезата ще участват с местни кулинарни специалитети.

Певческата фолклорна група "Добруджански гласове" от НЧ "Мевляна - 2012" - Добрич представя народни песни от турския и татарския етнос и ще предложи на гостите на празника прочутите сиропирани турски баклави.

Шуменското читалище "Съзнание - 1928" ще участва с местни автентични ястия и напитки от региона.

В 11.30 часа на 1-ви април малките певци и гайдарджии при НЧ "Паисий Хилендарски" - Бургас ще открият празничната програма с песните "Колко са, мале, колко са", "Мъри, Станку", Дайчово хоро, ръченица и други изпълнения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама