С жива верига бранят буни на къмпинг „Черноморец“

21:29, 28 мар 17 25 863 Шрифт:
Автор:

Жители на град Черноморец спряха с жива верига багер, разрушаваш буните на местния плаж „Къмпинг Черноморец“.  Машината се появила днес в ранния следобед и почнала да руши каменните буни. Това става по заповед от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, според която буните са незаконно построени.

Хората от Черноморец обаче се страхуват, че ще останат без бряг и плаж. Буните са предпазвали морските вълни да не „изядат“ пясъка, както и са спирали подкопаването на крайбрежните дървета, на някои от които половината корени вече стърчат изпод земята.

Сред групата от около 20 протестиращи имаше няколко рускини, които са закупили имоти в съседство. Те се избрали мястото точно заради великолепния плаж – малък и тих. Сега се опасяват, че тази идилия ще се развали.

 

Концесионер на плажа от 2015 г. е фирмата „Акра лидо”. Нейният управител Борислав Иванов заяви пред репортер на Topnovini.bg, че никой не ги е уведомил за премахването, затова моли инстанциите да се самосезират. Дружеството е платило преди две седмици концесионната такса от 107 000 лева, а сега сезонът е заплашен от провал. По думите на Иванов РДНСК е издала заповед за премахването на буните още през 2012 г. Защо обаче багерът е дошъл чак сега – не е ясно. Няма логика държавата да обявява търг за плаж, на който има незаконно строителство, смятат от фирмата.  

Освен това Дирекцията извършва премахването, ползвайки услугите на фирма подизпълнител. Т.е. багерът на частното дружество незаконно е навлязъл на територията на концесионера на плажа, заявиха от „Акра лидо”.

На мястото на екшъна пристигна полиция начело с началника на Районното управление в Созопол. Униформените изискаха документите на протестиращите и си записаха данните им. През това време багерът стоеше наблизо и чакаше изгоден момент да продължи работа. На мястото се появи и „паяк“ на Община Бургас очевидно с намерението да вдигне леките коли, които бяха паркирани върху буните с цел да възпрепятстват багера да продължи с разрушителната си дейност.

 

Местните са твърдо решени да продължат да бранят буните на плажа и през следващите дни.

Междувременно стана ясно, че министърът на туризма Стела Балтова е разпоредила незабавна проверка във връзка със сигналите за премахване на буните на плаж „Къмпинг Черноморец“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Служители от дирекция „Управление на морските плажове“ ще проверят случая и при установени нарушения ще бъдат предприети законосъобразни действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама