Условна присъда за шофьор, убил пешеходка на „зебра“ в Поморие

13:28, 28 мар 17 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Условна присъда постанови Бургаският окръжен съд спрямо шофьора Младен И., причинил по непредпазливост смъртта на възрастна жена на пешеходна пътека в Поморие. Инцидентът е станал на 15 юни миналата година. Магистратите постановиха една година и осем месеца „Лишаване от свобода“, като отложи изтърпяването на наказанието за срок от три години. Съдът лиши Младен И. от правото да управлява моторно превозно средство за срок от една година и осем месеца.

Окръжният съд призна подсъдимият за невиновен в нарушаването на чл. 5, ал. 2, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), който гласи: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства“.

Младен Илчев е признат за виновен и за това, че при управление на автобус, нарушил чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, а именно: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама