Освободиха шефката на Съвета по наркотични вещества в Бургас

10:57, 28 мар 17 25 852 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет освободи Славейка Николова от длъжността Председател на Общинския съвет по наркотични вещества към Община Бургас. Това се случи по предложение на кмета Димитър Николов. Причината са установени нередности.

Николов се позовава на извършен одитен доклад, който е показал неефективно планиране, организиране и координиране на работата на Съвет по наркотици, които са задължения на председателя. Николова не е организирала изготвянето и приемане от местния парламент на Общинска стратегия за борба с наркотиците за 2016 г. За одитирания период до 30 септември миналата година, както и месец и половина след това дейността на съвета не е планирана съгласно заложените стратегически за общината цели и липсват конкретно поставени задачи.

По отношение на годишното планиране на работата на съвета за периода 2012 г. – 2016 г. одитът е установил, че председателят не е създал организация за разработване на програми и планове за действия с конкретни кампании, мероприятия по вид и период на извършване за изпълнение на превантивните дейности в общинската стратегия, което е довело през годините да се изпълняват едни и същи мероприятия и дейности. 

Николова не е създала организация и не е възлагал и контролирал действията на Съвета по наркотици, което е довело до неефективно използване на ресурса на назначените служители. Направените констатации, изводи и препоръки налагат предприемане на неотложни мерки, целящи подобряване и оптимизиране работата на съвета.

„Има много неща, с които не съм съгласна в одитния доклад. Имала съм много предложения, които не са приети“ – заяви от трибуната на Общинския съвет Славейка Николова.

Според член на одитната инспекция Николова е подала писмено възражение срещу одитния доклад, което не е прието.

Общинският съветник Георги Манев от партия СЕК предложи да се отложи приемането на докладната и да се назначи 7-членна комисия, която да установи истината по случая.

На това предложение се противопостави Антонио Душепеев от ГЕРБ, според когото не е добре тази докладна да бъде оттеглена.

Бойко Миразчийски от „Обединени патриоти“ предложи да се освободи и секретарят на Съвета по наркотични вещества, който трябвало да сподели отговорността на председателя. Това негово предложение бе прието с 31 гласа „за“.

Зам.-кметът по здравеопазване Лорис Мануелян заяви, че нито лично отношение, нито одитният доклад са причина за освобождаването на Николова. Това се правило, за да се преструктурира Общинският съвет по наркотични вещества. Той призова Славейка Николова, ако желае, да се яви на новия конкурс за длъжността. Същевременно допълни, че от Общината се надяват като кандидати да се явят хора с нови свежи идеи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама