Бащата на ансамбъл „Странджа“ ще зарадва бургазлии с авторски концерт

10:19, 24 мар 17 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Концерт с авторската музика на проф. д-р Стефан Чапкънов ще се проведе днес от 18.30 часа в Държавна опера-Бургас, съобщиха от Общината. Спектакълът е с вход свободен.

В него ще участват изпълнителите от Професионален фолклорен ансамбъл  "Странджа" с главен художествен ръководител Марио Егов. Те ще представят танци от репертоара на ансамбъла, които са дело на композитора и диригент Стефан Чапкънов. Зрителите ще се насладят още на солови, акапелни и ансамблови песни, обработките на които също са на професор Чапкънов.

Проф. д-р Стефан Чапкънов е основател на ПФА "Странджа" и негов  главен художествен ръководител и диригент в продължение на 43 години. Под ръководството му ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта в страната и чужбина, от които около 2000 авторски.

Като композитор е създал над 750 произведения - хорови и солови песни, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения. Издал е 10 самостоятелни сборника, дългосвирещи плочи, компакт дискове и аудио касети.

Като фолклорист проф. д-р Стефан Чапкънов е автор на научните трудове "Феноменът българско народно пеене. Проблеми на звукоизвличането" и "Музикалния фолклор на Странджа. Метроритмични, структурни  и ладови особености".

Проф. д-р Стефан Чапкънов е носител на почетни дипломи от различни фестивали в Европа, Азия и Америка. През 2013 година той получи престижната награда "Нестинарка", символизираща признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама