ГЕРБ инициира законодателни промени срещу каналджиите на мигранти

18:06, 23 мар 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидат-депутатите от ГЕРБ подемат инициатива за ограничаване възможността присъдите за каналджийство и трафик на хора през границата да бъдат условни. За целта те предлагат законодателни промени, които да доведат до ефективни присъди за тези престъпления.

Това обявиха на пресконференция водачът на бургаската кандидатдепутатска листа на ГЕРБ Ивелина Василева, втората в списъка Диана Саватева и евродепутатът Мария Габриел.

Диана Саватева обяви конкретно предложение за законадателна промяна, което може да се внесе бързо и да бъде гласувано в предстоящото Народно събрание. Става въпрос за текста на член 281 от Наказателния кодекс, свързан с осъществяване на вътрешния трафик. От ГЕРБ предлагат да отпадне частта от сегашния му вариант, в който се иска доказване на материалната облага за извършителя. Промяната ще доведе до по-лесно и бързо налагане на осъдителни присъди за подпомагащите и осъществяващите вътрешен трафик.

Това предложение е само стъпка срещу каналджийството, като от ГЕРБ имат идея и за по-сериозни промени в законодателството по отношение на текстовете, които се отнасят до трафикирането през границата. А именно – те да бъдат събрани заедно в глава Първа – „Престъпления срещу държавата“. По този начин ще се даде знак, че каналджийството не е безобидно престъпление и подлежи на сериозно наказание.   

„Мерките, които вземаме за сигурността на границата, трябва да са по-бързи и да не оставяме това да се отлага само защото няма регистриран силен мигрантски натиск към България. Обстановката е много динамична и както е спокойно, изведнъж може нещата да се обърнат“ – коментира Диана Саватева. 

Нови законодателни предложения, активно заявена позиция с грижа за хората по отношение на сигурността и границите и говорене на България на един глас на национално и европейско ниво. Това е конструктивният подход, който последните години ни спечели репутацията на страна, равноправен член на Съюза, когато става въпрос за опазването на границите, заяви евродепутатът Мария Габриел. Според нея е важно да продължим да имаме активна позиция по въпроса за сигурността и тероризма в Европа.

Габриел посочи, че именно активността на държавата е довела до изпращането на помощ от Фронтекс за границата ни. Сега ще има нов документ, който чрез активната си намеса България отново ще има водеща роля. Става въпрос за новата автоматизирана система на границата, която ще изчислява необходимия регламентиран престой на влизащите и излизащите от Евросъюза лица. Това ще позволи много по-сигурен контрол върху броя дни, в който един човек има право да пребивава в страните – членки на ЕС, кога му е давано отказ и по каква причина.

Ивелин Василева заяви, че сектор „Сигурност“ е един от приоритетите на ГЕРБ. Тя припомни, че по време на правителството на Бойко Борисов беше направено много за обезпечаване на строгия контрол и защитата на границата. Беше изградено преградното съоръжение с общите усилия на коалиционните партньори, силно е ограничен мигрантският натиск. Осигурени бяха и безвъзмездни средства в размер на 320 млн. лева от Европейската комисия, предназначени за разширяване на интегрираните системи за наблюдение на границата ни с Турция, Сърбия и морската ни държавна граница. С парите ще бъде осигурена и специална екипировка и специализирано облекло за нашите граничари, както и високопроходима техника за службите на МВР.

Основните приоритети на ГЕРБ в програмата за сигурност са: строг контрол и защита на границата; разбиване на мрежите за трафик на хора и спирането на притока на нелегални мигранти; повишаване капацитета на охраната и ангажиране на военнослужещи в подкрепа на органите на МВР.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама