Общинските полицаи и екоинспекторите в Бургас вече карат електромобили

13:03, 23 мар 17 25 659 Шрифт:
Автор:

Два чисто нови електромобила вече са на разположение на общинските служители в Бургас. Ключовете за колите бяха връчени на зам.-кметовете Руска Бояджиева и Красимир Стойчев от Николай Христов - представител на фирмата „Киа Моторс“, спечелила обществената поръчка за доставка на возилата. Едната кола ще се полза от дирекция УКОРС (бившата „Общинска полиция“), а другата ще е на разположение на дирекцията, осигуряваща контрол по екологията в града, т.нар. екоинспектори. Общата цена на двата автомобила е 120 хил. лв., като за тях е кандидатствано по националния екодоверителен фонд.

Времето на зареждане на батерията на един електроавтомобил е от 30 минути до 6-7 часа в зависимост от станцията. С едно пълно зареждане колата може да измине 200 км. Цената за 200 км пробег на един такъв електромобил е 3,50 лв., което съпоставено с разходите на колите с гориво е огромна разлика като средства.

Гаранцията на електромобила и батерията е 7 години и 150 хил. км пробег. Максималната скорост на возилата е 155 км.ч. Но на първо място си остава тяхната екологичност, тъй като няма никакво замърсяване на въздуха.    

Снимки: Topnovini.bg

Важно предимство за собствениците на електромобили е, че могат да паркират абсолютно безплатно в „синята зона“ в Бургас. Засега без пари е и зареждането на тези возила на електростанциите в града. Впоследствие ще бъде развита платена мрежа от такива стоянки.

Две електростанции работят в момента в града – на паркингите до ул. „Гурко“ и до Операта. Изградена е и още една в жк „Изгрев“, която се очаква да бъде пусната в скоро време. В близкото бъдеще от Общината имат план да направят още 3 електростанции в Бургас. 

Снимки: Topnovini.bg

Освен двата автомобила общинската администрация разполага и с 4 електромотоциклета. Преди време в Общината беше взет под наем още един електромобил, двуместно „Рено“, но неговият тест не се е оказал удачен за работата на общинските служители и то е върнато. През август в Бургас ще бъде пуснат и електроавтобус, който ще изкара тестов период и ако се окаже удачен, може също да бъде закупен.

Оборудването с електромобили е част от последователната политика на Общината за насърчаване използването на този вид транспорт в контекста на глобалните климатични промени и усилията на много държави по света постепенно да ограничават употребата на фосилни горива. Само с двете новозакупени електроколи ще бъдат спестени 10 тона въглеродни емисии за една година. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама