Руският посланик в Бургас: Всичко, което искаме, е да бъдем заедно

14:20, 20 мар 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Всичко, което искаме, е да бъдем заедно. Затова трябва да работим за туризма, така хората ще се запознават, ще си ходят на гости. Много мои сънародници живеят тук и в това няма нищо лошо. Климатът ви е чудесен. Отношенията са великолепни. Езиковата ни бариера е минимална, дори се разбираме без никакъв превод. Така че хайде да дружим“.

Това заяви пред журналисти посланикът на Русия в България Анатолий Макаров минути след като откри стаята за обучаване по руски език в образователния център „Русская школа в Бургасе“.

През деня Макаров се е срещнал с кмета Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков, като основната тема е била туризмът. По неговите думи са договорени 28 полета на седмица от Русия до летище Бургас през лятото. През тази година се очаква още повече руснаци да посетят българските курорти – прогнозира се ръст от порядъка на 10-15 % в сравнения с миналия сезон.

Анатолий Макаров посочи и проблеми, по разрешаването на които трябва да се работи. Посланикът заяви, че руснаците обичат 5-звездните места за настаняване, където всичко е включено. Такива има в Турция. „Руснакът обича, като пристигне, да даде колкото трябва пари и спокойно да почива. България има още какво да направи по въпроса“, коментира той.

Вторият проблем е свързан с визите. Живеещите в Москва и в големите градове, където има визови центрове, могат лесно да се сдобият с тях. Но не така стоят нещата с хората от по-малките градчета. Затова може би е необходимо визите да се получават на самите летища, преди полетите на групите с туристи, смята Макаров.

На въпрос не може ли да се увеличи броят на българските визови центрове в Русия, посланикът посочи, че това зависи от междуправителственото споразумение.

„Със сигурност няма да е лошо те да се увеличат, но има и финансови ограничения – за това трябват и пари, откриването им не става безплатно. Защото е необходим и персонал, и сътрудници и в България, и в Русия. Аз лично съм заинтересован туристите да са повече - и нашите тук, и вашите в Русия“, заяви Анатолий Макаров.

По думите му да се работи по отстраняване на проблемите има готовност и от българска страна, и от руска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама