Разширяват системата за предотвратяване на наводнения в община Бургас

12:46, 20 мар 17 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Бургас разширява системата си за мониторинг на водите в региона. Към нея ще бъдат изградени нови 5 измервателни станции, които да осигурят възможност за наблюдение на почти всички застрашени от наводнение участъци на нейна територия.

Съоръженията ще могат да отчитат и допълнителни показатели като посока и скорост на вятъра, влажност на въздуха, слънчева радиация и атмосферно налягане.

Към момента в Бургаско функционира интегрирана система от 17 мониторингови точки, които предават в реално време информация за нивото на водите и количеството на валежите. Данните от измервателните прибори постъпват директно в Центъра за видеонаблюдение на Община Бургас. При кризисни ситуации той представлява своеобразен щаб, в който работят и си взаимодействат представители на всички институции и служби, имащи отношение при справянето с бедствия и аварии.

Разширяването на обхвата на системата за мониторинг има за цел да повиши сигурността в региона при възникване на извънредни ситуации. Стъпките в тази посока на Община Бургас са продиктувани от обилните дъждове през последните няколко години, които доведоха до наводнения на обширни площи, блокираха важни пътни отсечки, нанесоха сериозни щети по инфраструктурата и отнеха няколко човешки живота.

Системата за мониторинг ще даде възможност експертите да проследяват промяната на обстановката във важните точки от общината в реално време. По този начин кризисните щабове ще могат да направят правилна преценка за ситуацията в даден район и да вземат правилните решения, за да избегнат трагични инциденти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама