• Арх. Емил Бурулянов пред соларните дървета в центъра на Бургас. Снимка: Topnovini.bg

Най-престижната награда в архитектурните среди – „Архитектон“, вече е в ръцете на бургазлия. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн – Архитекти Бурулянови“ стана носител на годишния приз на Съюза на архитектите в България, чието тържествено връчване бе на 17 март т.г. „Архитектон“ се връчва за значителни постижения в областта на архитектурата и принос в развитието й. Пробивът за Бургас е двоен – за първи път бургазлия печели наградата и за първи път – толкова млад архитект.

"Архитектон" значи първомайстор на архитектурната професия, а отличието е статуетка, изработена по проект на проф. Валентин Старчев, грамота и парична премия от 2000 лева, част от които арх. Бурулянов дари за Фонд "Архитектон".

Отличеният проект е „Изнесени информационни офиси – соларни дървета – Бургас“. Той победи в конкуренция с общо 30 проекта. До финал достигнаха 6. Авторите им са архитекти с дългогодишен стаж и научни степени.

„Това може би беше най-трудното журиране заради високото качество на участниците и тяхната равностойност“, заяви председателят на журито проф. д-р арх. Жеко Тилев. "Победителят - соларните дървета, са не само креативно решена задача, не само иновативен проект, това е послание към бъдещето. Българската архитектура е длъжник към градския дизайн. С този проект, който журито оценява като явление, се надяваме да поставим началото за една качествена градска среда", допълни той.

 
Председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов връчва чека с паричната награда на арх. Емил Бурулянов. Снимка: Личен архив на арх. Бурулянов

Членове на журито бяха проф. арх. Евлоги Цветков, чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Веселин Дуковски, арх. Искра Джахова-Кадинова и арх. Мариана Стоичкова.

„Преди година, когато този проект точно започваше своята реализация, и беше приключил този на Соларната пейка, за мен беше мираж, толкова сложна задача да бъде изпълнена. Това беше откровено невъзможен проект, много специфичен и много изстрадан. Тази награда е изключителна чест за мен, защото конкуренцията е силна и участват прекрасни и изтъкнати колеги. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите деца, които прекараха много време под дърветата - това са часове авторски надзор“, каза Емил Бурулянов.

Соларните дървета се намират на две места в Бургас – на площад „Тройката“ и до БСУ. Едновременно от тях могат да се зареждат 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства.  Инсталациите са изградени по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансирани еврофондовете.

До финал в конкурса за "Архитектон 2016" достигнаха още 6 проекта. Сред тях е и още един от Бургаска област – проектът на арх. Бойчо Бойчев за ваканционен комплекс Harmony Suites 4, 5, 6 в Слънчев бряг. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно