Най-добрите програмисти и дизайнери се събират в Бургас

16:07, 19 мар 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Най-добрите програмисти, дизайнери и предприемачи ще се съберат за поредна година за IT-събитието "Хакатон 2017" в Бургас, съобщиха от Общината. Тридневният форум е предназначен за хора с интереси в областта на софтуерна разработка, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти, а целта му е предлагане на концепция за софтуерен продукт и работа по неговото разработване.

Темата на тазгодишния хакатон е "Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас". Целта - да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения и продължават работа по проектите след приключване на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на хакатона (неделя 26 март) участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими са екипи от най-малко двама участници, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия хакатон. Задължително е поне един човек от екипа да има познания по програмиране без значение нивото и опита в областта на софтуерни разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта оценени най-високо ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите. Фондът с награди е на стойност над 2000 лв.

В деня на откриването Георги Георгиев от фирма "Технологика" ще изнесе презентация на тема "Проследяване на нивата на водата и качеството на въздуха в община Бургас".

Приложенията ще бъдат оценявани според критериите - оценка на идеята; дали приложението има работеща функционалност; начина на изпълнение, качеството на програмния код и избрания подход; потребителския интерфейс; потенциал на приложението.

Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код в рамките на хакатона - препоръчително е свободен лиценз. Работата по проектите стартира с началото на хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди хакатона. Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблема, който решават. Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.

"Хакатон 2017" ще се проведе от 24 до 26 март в зали 1113, 1013, 613 и 513, бл.3. на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Откриването ще бъде в 17:00 часа на 24 март в зала 221 на Органичния корпус на висшето училище. Ще има осигурен достъп до помещението до 21:00 часа в петък и събота, напитки, интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама