Министърът на икономиката е на обиколка в родния Бургас

12:39, 19 мар 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възможностите за привличане на инвестиции в област Бургас, финансирането на икономическа зона "Равнец", облекчаване режима за пребиваване на чуждестранни инвеститори са част от темите, които са обсъдили областният управител Вълчо Чолаков и министърът на икономиката доц. д-р Теодор Седларски. Последният е пристигнал в родния си град и в неделния ден провежда редица срещи, сред които с кмета Димитър Николов, с директорите на Пристанище Бургас и Индустриалния и логистичен парк.

Според Чолаков когато чуждестранен гражданин инвестира в закупуването на имот или в акции, той трябва да получава разрешение за пребиваване на територията на страната ни. Това е един от начините да се стимулират външните инвестиции. Областният управител е поискал съдействие държавата да подпомогне развитието на икономическа зона "Равнец", както и повече правомощия за Община Бургас във връзка с управлението на предоставения й терен. Според него 3500 дка са изключително атрактивни и при една добра управленска концепция могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас.

Индустриалната зона в Равнец е един от проектите, по  които общинската и областна администрации няколко години вече работят активно. Процедурата по прехвърляне на собствеността на бившата авиобаза от държавата на Община Бургас беше едно от нещата, които Чолаков задейства веднага след встъпването си в длъжност. Реализацията на този проект е част от усилията по привличане на нови инвеститори в областта и повишаване на икономическите показатели. Бившето военно летище е изключително подходящо за тази цел, а наличието на две годни за експлоатация писти са предпоставка за обслужване на карго пратки в близост до зоната.

Седларски е обсъдил с областния управител и възможностите за вдигане прага на ДДС, въвеждане на патенти за някои дейности, облекчаване на разрешителни режими и процедури, касаещи бизнеса, например отмяна задължението за публикуване на годишен финансов отчет в Търговския регистър. Чолаков е призовал за повече усилия в посока въвеждане на електронното управление в страната, което да облекчи гражданите, като даде възможност на институциите да изискват информация по служебен път. По този начин ще се пести време и средства на бизнеса, ще се осигури по-благоприятна среда за работа и ще се минимизират лошите практики.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама