Томислав Дончев пред бургаския бизнес: Най-ценното и важното е образованието

23:54, 17 мар 17 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата трябва да се грижи за сигурността и справедливостта, но най-важна е грижата към образованието. Това заяви едно от лицата на ГЕРБ – заместник министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев, пред бургаския бизнес. Той участва в среща-дискусия, на която бяха представени политиките в областта на икономиката и енергетиката от предизборната програма на ГЕРБ. Във форума участваха и водачът на изборната листа на партията в Бургас Ивелина Василева, бившият зам.-министър на енергетиката и кандидат за народен представител Жечо Станков, областният лидер на ГЕРБ и също кандидат-депутат Димитър Бойчев, кметът на Бургас и зам.-председател на партията Димитър Николов, множество индустриалци и предприемачи.

„Ако направите добър път с качествена основа и асфалт, той ще изкара сигурно 10 години. Едно пречиствателно съоръжение може да работи при правилна експлоатация повече от 20 години. Една добре направена сграда може да изкара без ремонт повече от 10 години. Това са инвестиции, които дават ефект напред във времето. Ако обаче успеете да обучете един добър специалист, работник, инженер, счетоводител и ако успеем да го задържим тук, първо, той ще бъде достоен член на обществото, второ, ще продължи да дава продукти, стойност 50-60 години. Ефектът от него ще е по-силен от която и да е инвестиция. Затова най-ценното и най-важното е образованието“, каза Томислав Дончев.

Според него има още много какво да се направи в сферата на висшето образование. Но най-много внимание трябва да се отдели на основното образование, защото от там започва всичко. Основният проблем там са децата, които отпадат от училище.

Дончев каза още, че единственият начин да станем по-богати е да работим повече. Растежът в икономиката трябва да бъде двоен и той може да бъде такъв в България. Но за да има по-висок растеж, не трябва да се изричат думи, които вредят на икономиката и на хората.

В тази връзка Дончев е силно обезпокоен от това, че в настоящата предизборна кампания се поставя под въпрос всичко. Не е останал неохулен нито един инструмент, с който може да се управлява. Публичната инвестиция е нещо лошо, обществената поръчка – инструмент за кражби, санирането – една голяма измама. Европейският съюз е лош, НАТО също, концесията е грабеж.

„Но без тези инструменти не може да се управлява. И след 26 март ще трябва да се правят обществени поръчки, и концесии, ще трябва да се полага асфалт, да се грижим за улиците и за домовете на хората. Това не бива да го забравя никой“, категоричен е Томислав Дончев.

 

Доскорошният вицепремиер е на мнение, че държавата трябва да дава толкова, колкото може да вземе. И преди някой да пита какво държавата ще направи за него, тя трябва да отговори как ще му пречи по-малко. Защото държавата наред с всички усилия да помага много често пречи – особено на хората, които правят бизнес. Затова подходът трябва да се обърне и повече услуги и разрешителни от страна на администрацията трябва да стават с едностранно заявление.

От своя страна Ивелина Василева увери, че от ГЕРБ имат още много какво да надградят в Бургас. Тя изтъкна приоритетите на партийната програма – здравеопазването, икономиката, образованието и сигурността за хората.

Продължаването на програмата за безплатно саниране е сред важните точки в регионалната програма на ГЕРБ. Целта е тя да обхване и по-малките жилищни сгради. Другият местен приоритет е строежа на четирилентовия път Бургас - Слънчев бряг, както и завършването на многофункционалната спортната зала „Арена Бургас“.

Жечо Станков говори по неговата сфера – енергетиката. Той посочи, че в последните две години ГЕРБ са работили с ясна посока за развитие, като са дали шанс на компаниите, в един свободен пазар, да избират своите енергийни доставчици. За първи път в новата си история България се е сдобила с нов интерконектор - този с Румъния. Целта за в бъдеще е да се направи такава връзка и с Гърция, която ще донесе нови енергийни доставчици на нашите пазари.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама