Отпускат 751 646 лева за ремонта на църквата в село Искра

17:21, 17 мар 17 25 708 Шрифт:
Автор:

Държавен фонд „Земеделие“ отпуска финансиране в размер на 751 646 лева за ремонта на църква „Св. св. Кирил и Методий“ в село Искра, община Карнобат. Това съобщиха от институцията за Topnovini.bg.

Проектът за ремонта на църквата е сред първите 25 одобрени в страната по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Проектите са на обща стойност над 11.3 млн. лева.

Подмярка 7.6 има за цел да повиши качеството на живот и да запази културната идентичност и традиции в селските райони. По нея се предоставя финансова помощ за подпомагане на дейности, свързани с възстановяване, реставрация, ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение.

Храмът в село Искра е построен през 1880 г. За времето си той е бил един от големите, на два етажа. В момента църквата е в окаяно състояние и е почти пред разпад. Няма никакви стенописи, вътре е подпряна с метални пилони, за да не падне.

Любопитно е, че с нейното обновление се заема строителният предприемач от турски произход Турхут Исмаил след молба от кметицата на селото. През лятото на миналата година той се среща с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров и с тогавашния зам.-министър на културата Бони Петрунова. Последната му обещава съдействие. Изготвя се проект по Програмата за развитие на селските райони, който е внесен в ДФ „Земеделие“. Положителният резултат идва сега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама