65 % по-малко ток харчат в първия саниран блок в Бургас

15:00, 17 мар 17 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

65 % e годишната икономия на енергия в пилотния блок 27 в комплекс "Славейков" в Бургас, който беше саниран по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от Общината. Два от входовете му, които кандидатстваха за цялостно обновяване, днес са с модерна визия, а семействата в тях плащат по-малки сметки.

65-те процента са резултат, който надвишава първоначалните очаквания на експертите в областта на енергийната ефективност. Изчисленията са направени на базата на данните, предоставени от "Топлофикация", ВиК и EVN.

Добрите резултати са следствие от приложените мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване на сградата. В блока изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили. Подмазани са всички комини и асансьорните кули.

Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки за външните тела на климатиците. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива. Монтирана е соларна система за топла вода, която разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части е поставено енергоспестяващо осветление.

Освен 27 блок в Бургас през последната година удостоверения за въвеждане в експлоатация бяха издадени на други 11 сгради, реконструирани по Националната програма. Това са блокове 72 и 17 в "Славейков"; бл. 7 и 57 в "Изгрев"; бл. 165, 105, 114, 101 в "Меден рудник"; бл. 88 в "Братя Миладинови"; бл. 27 в "Зорница" и бл. 14 във "Възраждане". След санирането им икономията на енергия за последното тримесечие на 2016 година е средно с около 14 процента.

В момента в Бургас по Програмата за саниране се работи по 50 жилищни сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама