• Снимка: Община-Бургас

65 % e годишната икономия на енергия в пилотния блок 27 в комплекс "Славейков" в Бургас, който беше саниран по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от Общината. Два от входовете му, които кандидатстваха за цялостно обновяване, днес са с модерна визия, а семействата в тях плащат по-малки сметки.

65-те процента са резултат, който надвишава първоначалните очаквания на експертите в областта на енергийната ефективност. Изчисленията са направени на базата на данните, предоставени от "Топлофикация", ВиК и EVN.

Добрите резултати са следствие от приложените мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване на сградата. В блока изцяло е подменена външната дограма на апартаментите с нови PVC профили. Подмазани са всички комини и асансьорните кули.

Старата метална дограма на стълбищните клетки е сменена с алуминиева. Върху фасадата на жилищния блок са монтирани специални клетки за външните тела на климатиците. Подменени са кабелите на осветлението в общите части, водосточните тръби и обшивката на покрива. Монтирана е соларна система за топла вода, която разполага с бойлер от 3000 литра и 20 слънчеви колектора. В общите части е поставено енергоспестяващо осветление.

Освен 27 блок в Бургас през последната година удостоверения за въвеждане в експлоатация бяха издадени на други 11 сгради, реконструирани по Националната програма. Това са блокове 72 и 17 в "Славейков"; бл. 7 и 57 в "Изгрев"; бл. 165, 105, 114, 101 в "Меден рудник"; бл. 88 в "Братя Миладинови"; бл. 27 в "Зорница" и бл. 14 във "Възраждане". След санирането им икономията на енергия за последното тримесечие на 2016 година е средно с около 14 процента.

В момента в Бургас по Програмата за саниране се работи по 50 жилищни сгради.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно