Контрабандна валута и над 1,5 кг злато и сребро задържаха бургаски митничари на пункта в Лесово

11:32, 17 мар 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недекларирани 13 700 щатски долара с левова равностойност 25 386 лв. и над 1,5 кг бижутерски изделия от злато и сребро задържаха митническите служители на пункта в Лесово при извършени проверки на автобус с пътници и на два леки автомобила. Това съобщиха от Агенция „Митници“.

Недекларираната валута е открита в сирийски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Нарушителят е влизал в  България от Турция с лек  автомобил, управляван от турски гражданин. На българския митнически пункт шофьорът и неговият спътник са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Митническите служители извършват проверка на автомобила и при личен преглед на пътника откриват в джобове на дрехите му  общо 13 700 щатски долара в купюри по 100 USD.

При друга митническа проверка на влизащ в страната от Турция автобус, митническите служители от митнически мобилни групи откриват в ръчна чанта на пътуваща в автобуса  българска гражданка, недекларирани 399 сребърни накити-гривни, обеци, висулки и др., с общо тегло 970 грама.

Още 180 на брой недекларирани накити от бяло и жълто злато с общо тегло 543 грама са иззети при митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация. Колата, марка „Фолксваген", е пътувала в посока от Турция за Румъния през България. Шофьорът и пътничката в автомобила са заявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка и личен преглед на двамата румънски граждани, митническите служители установят, че шофьорът е укрил в джобове на дрехите си  78 гривни и обеци, а на врата, скрити под  яката си, носи 10 синджира. От него са иззети общо 258 грама изделия от бял и жълт метал. Още 92 бижутерски изделия с тегло 285 грама  са открити в джобове на дрехите, около шията и по китките на жената в автомобила, която  била „накичена" с 25 гривни и 13 синджира. Според първоначалната експертиза, иззетите изделия са от бяло и жълто злато.

Контрабандно пренасяните изделия от благородни метали и недекларираната валута са иззети с протоколи и  подлежат на отнемане в полза на държавата. Срещу четиримата нарушители-сирийски гражданин, българска гражданка и двама румънски граждани, са съставени актове по Валутния закон.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама