• Снимка:Топновини.bg

Бургаските данъкоплатци са сред най-активните в страната по електронно деклариране на доходите и същевременно сред най-желаещите да се възползват от 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. Това показват междинните данни от кампанията за деклариране на доходите от страна на физическите лица и заплащане на дължимите данъци, съобщиха от приходната агенция в града.

Досега ползването на отстъпката от 5 % са заявили 11 000 физически лица от цялата страна, като от тях 2744 са подали декларации по електронен път в териториалната агенция на НАП Бургас. Все повече бургазлии предпочитат алтернативните начини за контакт с приходната администрация и се възползват от персоналния идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно, за минути, от всеки един от офисите на Агенцията в страната. Досега бургаските данъчни са издали над 40 000 ПИК-а.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. От НАП Бургас уточняват, че важно допълнително и задължително условие за ползването на отстъпката е, подалите декларации да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г. Тогава изтича срокът за подаване на декларацията и внасяне на подоходния данък. 

На 31 март изтича и срокът за подаване на фирмените декларации. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г. Почти всички от подадените в НАП Бургас до момента фирмени декларации са получени по електронен път.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно