Супермодерен дрон ще помага на бургаската прокуратура

12:05, 16 мар 17 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следственият отдел в Окръжна прокуратура-Бургас е един от шестте в страната, който е получил мобилен център за разследване, базиран на автомобили с висока проходимост - „Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4. Това съобщиха от държавното обвинение.

Подвижният център е оборудван с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

Бургаските следователи ще ползват и дрон – последна дума на техниката. Той е един за цялата страна, базиран е в София, но може да бъде повикан на помощ при нужда и в Бургас. За целта има специално обучен човек, който да го управлява, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата за Topnovini.bg.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките. Той ще се използва за наблюдение, видео- и фотозаснемане при огледи на производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и т.н. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Модерната техника е закупена със средства на прокуратурата след проведена обществена поръчка и ще се ползва при посещение на местопроизшествия от дежурните следователи , като ще е в постоянна 24-часова готовност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама