БСП-Бургас: Кога ГЕРБ лъжат и кога ще върнат откраднатите пари от санирането и оградата по границата

17:14, 15 мар 17 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Имаме няколко конкретни въпроса към ГЕРБ. Кога ще върнат откраднатите пари от санирането и оградата по границата, и кога лъжат? В санирането тази година са отпуснати 2 млрд. лв., които вече са договорени. Нормалната цена за саниране е 60 лв./кв. м. Договори се сключват по обществени поръчки за 180 лв./кв. м, което е три пъти повече. Питаме ГЕРБ: Кога ще върнат парите на българските граждани. От тези 2 млрд. лв., поне 1 млрд. е откраднат. Една от фирмите, която печели най-много поръчки при санирането, е свързана с Делян Пеевски и е на бившата му секретарка“. Това заяви кандидатът за народен представител и втори в листата на „БСП за България“ в Бургас Николай Тишев.

Относно оградата по границата той посочи, че когато започна изграждането ѝ при Ангел Найденов, цената беше 250 хил. лв./км. По времето на кабинета Борисов 2, цената стигна 1 млн. лв. – 4 пъти отгоре.

„Промениха закона, така че областните управители да могат директно да възлагат на избрани фирми, т.е. без процедура и конкурс. За две години нито границата се е променила, нито условията, нито материалите като цени“ – каза още Тишев и добави, че вместо да отговарят на съществените въпроси, които касаят Бургас, както и българските избиратели, ГЕРБ правят велопоходи, футболни турнири и други подобни. Освен това не правят и видима кампания, както и видими срещи. Всеизвестно е и това, че ходят по фирми и си прилагат техните методи – плашат. Това са фирми, които работят с Общината и фирми, които печелят обществените поръчки.

Третият в листата на „БСП за България“ Тодор Байчев заяви, че трябва да има дискусия по темата с доходите. Той попита как през месец декември правителството на ГЕРБ каза, че заплатите не могат да се увеличат, а само три месеца след това твърдят, че това може да стане.

„Кога лъже ГЕРБ? Защо, когато те са в опозиция говорят едно, а заемат корено различна позиция, когато са на власт? По отношение на Фонда за гарантиране на влоговете. Държавата подпомогна този фонд и на няколко пъти слушам в изказванията, че дългът е отишъл, за да се изплатят депозитите в КТБ. Този фонд обаче се набира от банките и те го връщат обратно на държавата. Къде отиват тези пари в крайна сметка. Никой никъде не го споменава. Едни огромни пари се въртят в държавата, но на никой не се дава обяснение какво се случва с тях“ – коментира Байчев.

В заключение социалистите заявиха, че относно поставените въпроси непременно трябва да има прозрачност и яснота.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама