Рекордните 161 ученици участват в литературния конкурс на „Алеф” в Бургас

12:48, 14 мар 17 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекорден бой участници се включиха в четвъртия литературен конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, съобщиха организаторите. 161 ученици от 41 населени места изпратиха своите есета на тема: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Тази година за първи път словесната надпревара излиза отвъд пределите на страната. Своето есе, написано на български език, изпрати и Радица Божилова от Босилеград, Сърбия.

Център „Алеф” обяви конкурса на 1 ноември 2016 г. и предложи на учениците шест фрагмента от изказвания на носителя на Нобелова награда за мир Шимон Перес, на базата на които учениците да изградят своите литературни творби. За да им помогне, „Алеф” разшири виртуалната библиотека в сайта си, като я обогати с десетки материали за израелския държавник.

Еврейският център организира литературния конкурс за ученици от VIII до XII клас от 2013 г., за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от историята, които дават отражения в настоящето и бъдещето. Темата на всяко издание е различна - посветена на актуални събития и годишнини. През тази година тя е своеобразен израз на признание и уважение към големия израелски държавник и радетел за мир и разбирателство Шимон Перес.

Сега в ръцете на журито са 165 ученически творби - някои от участниците са изпратили повече от едно есе. Трудната задача да ги оценят имат Михайлина Павлова - главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов - поет и издател, и Асен Йорданов - журналист и директор на сайта Бивол.бг.

Победителят ще бъде награден с участие в едноседмичен международен конгрес за млади лидери в младежкото село Хакфар Хайарок в израелския град Рамат ХаШарон, който ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г.

По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 200 и 150 лева.

Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония в края на април в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама