ГЕРБ призова всички партии да се обединят срещу орязаните студентски места в Бургас

18:40, 13 мар 17 / Политика 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ-Бургас призова всички партии да се обединят срещу решението на Министерството на образованието и науката за драстично намаляване приема на студенти в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ по няколко ключови за региона специалности. Това заявиха пред журналисти четирима кандидат-депутати от ГЕРБ в бургаската листа – водачът Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Севдалина Турманова и Галя Василева. Днес те са провели срещи с ръководството на университета и с представители на туристическия бранш.

Първи глас срещу решението на МОН надигна преди няколко дни кметът Димитър Николов. Според проекта на решението, публикувано за обществено обсъждане, в бургаското висше училище силно са редуцирани местата за студенти държавна поръчка в специалност „Здравни грижи“. От 63 предложени места са одобрени едва 9. В специалността „Туризъм“ предложените 320 места са намалени на 88.

„За нас е неразбираемо и учудващо намалението на бройките точно по тези две ключови за Бургас специалности. Нашият призив към служебното правителство, към МОН и ресорният министър проф. Николай Денков е да се вслушат в апела не само на университета, но и на цялото бургаско гражданство и да подкрепим висшето училище, така че да могат да бъдат обучавани заявените от тях бройки“ – заяви Ивелина Василева.

От туристическия бранш са декларирали, че ще изпратят писма с подкрепа за университета до МОН. Това се очаква да направят и общините в областта, както и Областната управа в Бургас.

Димитър Бойчев определи проблема като много сериозен за града и призова всички бургаско политици да изразят своето отношение и да реагират бързо.

„Защото ако няма по-сериозна реакция от абсолютно всички, които имат отношение към развитието както на туризма, така и на здравеопазването в Бургас, според мен няма да постигнем желания ефект. Затова призовавам народните представители от всички политически партии да изразят своето становище и всеки, както може, да помогне, дори и с личните си контакти, за да го решим този казус“ – каза Бойчев.

Севдалина Турманова допълни, че е редно университетът да получи поне миналогодишните студентски места. Двете специалности „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“ при поискан прием за тази година от 105 души са получени едва 53 бройки. За сравнение – през миналата година висшето училище е обучило 108 студенти по медицинските специалности.

„Ние искаме младите хора да останат да учат и да работят в Бургаска област. 40 % от масовия туризъм се развива на територията на областта. Затова за нас най-реално е работещите в сферата на туризма да учат в Бургас, където ще могат и да практикуват. Същото се отнася и за местата за здравеопазване. Заставаме твърдо на позицията, че трябва да си устоим бройките, които са подадени от университета“ – подкрепи колегите си и Галя Василева.

Ивелина Василева заяви, че при срещата си с представители на туристически бранш е обсъдена и темата с развиването на целогодишен туризъм в Бургас и региона. Особено внимание е обърнато на магнетичната Странджа, която е обхваната от много проблеми, най-вече от обезлюдяването. От ГЕРБ се ангажират за създаването на специална програма за Странджа и Родопите, които имат сходни проблеми. От партията вече са разработили механизмът и структура на тази програма, наречена „Планът „Борисов“ за Странджа и Родопите“. За целта ще се създаде гаранционен фонд от 50 млн. лв., който ще бъде управляван от Министерството на земеделието и храните. Чрез него ще се предоставят преференциални условия в подкрепа на инвестиционните проекти на селскостопанските производители - земеделци, животновъди, пчелари и рибари, от тези два региона.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама