Затвор за 5,2 млн. лева откриха в Дебелт

16:21, 10 мар 17 25 1484 Шрифт:
Автор:

Чисто ново затворническо общежитие от закрит тип бе официално открито в землището на средецкото село Дебелт. Това е първата сграда за изтърпяване на наказанията на лишените от свобода, която се изгражда в България от 26 години насам. Проектът е на стойност 5,2 млн. лв. Парите са част от общо 13 млн. лв., осигурени по т.нар. Норвежка програма, които се дават за ремонт на 10 затвора на територията на страната. Целта е местата за лишаване от свобода да се приведат според съвременните изисквания на Европейския съюз.

Лентата на затворническото общежитие в Дебелт бе прерязана от служебния министър на правосъдието Мария Павлова и Гергана Георгиева – гл. директор на ГД „Изпълнения на наказанията“, и представител на Кралство Норвегия. Свещеници отслужиха водосвет, след което гостите разгледаха помещенията, където затворниците ще излежават присъдите си.

Затворът разполага с всички възможни екстри, отговарящи на европейските изисквания по отношение на хуманното третиране на закононарушителите и спазването правата на човека. В него има класни стаи, библиотека, фитнес зала и дори църковен храм, носещ името на св. Никола.

Всяка килия разполага със съмостоятелен санитарен възел – тоалетна и мивка.

Снимка: Topnovini.bg

Затворът в Дебелт е с капацитет за 450 затворници. Те ще бъдат преместени от затвора в Бургас, който е пренаселен. Първите пандизчии ще пристигнат в средецкото село в най-кратки срокове, като това ще стане веднага щом бъдат поставени телефони в общежитието, за да имат те връзка с близките си.

„Имаме проблеми с екстрадицията на български граждани от други държави, най-вече от страни от ЕС. Отказват ни да ги екстрадират, ако ние не им гарантираме, че ще ги настаним в затвори, които да отговарят на техните изисквания“, заяви министър Павлова.

След местенето на лишените от свобода в Дебелт, в бургаският затвор ще останат 300 пандизчии. Вече са осигурени и над 1 млн. лв. средства за ремонт на затвора в Бургас, за да придобие и той по-европейски вид. Ще се подменят всички инсталации – водопроводната, канализационната, електроинсталацията, изгражда се и вентилация. До няколко месеца предстои всяка една килия да има отделен санитарен възел – нещо, което досега в затвора в Бургас липсваше.

Общо 125 ще бъдат служителите в затвора в Дебелт. Той обаче все още няма директор. Мястото в момента е вакантно, като предстои да се обяви конкурс за длъжността.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама