Канят бургазлии да станат кръстници на пеликани

07:17, 10 мар 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на годината Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) заедно с партньорите си от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и с подкрепата на доброволци от Бургас и страната изградиха две дървени платформи, на близко разстояние една от друга, за дом на пеликани. Постройките отговарят на всички жилищни изисквания на пернатите - застлани са с тръстикови снопи, отдалечени са от сушата и от всякаква човешка дейност. „Пеликанският квартал“ е минал и всички процедури за съгласуване с МОСВ и РИОСВ Бургас.

За да привлекат птиците да загнездят там, от организацията са ангажирали скулптора Николай Тодоров, който се занимава с изработване на макети на растения и животни, за да изработи два къдроглави пеликана. През почивните дни „младото семейство“ се е нанесло в новия си дом и гордите им осанки могат да бъдат наблюдавани с бинокъл от Пътеката на саблеклюна или от пътя Бургас - Сарафово. Сега се търсят имена на двете птици и от БФБ се надяват семейния дух да запали и живите им събратя.

От организацията призовават гражданите да изпращат своите предложения във фейсбук страницата Солта на живота, където има форма за гласуване и добавяне на предложения. За най-оригиналните ще има специални награди, а кръстникът на птиците ще получи книгата „Бозайниците в България“.

Идеята е макетите да покажат на къдроглавите пеликани, които почиват и нощуват на близките валове, че непознатите за тях платформи са всъщност нова възможност да прекарат безопасно времето си в Атанасовското езеро, а защо не и да отгледат свое потомство тук.

От консервационна гледна точка това е интересен експеримент, който е широко прилаган при различни видове птици, включително и пеликани за привличане и засилване на размножителните инстинкти. Предстои да се види дали опитът ще бъде сполучлив, но трябва да бъдат използвани всички възможности за осигуряване на благоприятни условия за почивка и гнездене на тези световно застрашени птици.

Бургаските езера са много важни за двата вида пеликани, срещащи се у нас – розов и къдроглав. Тук се наблюдават най-големите числености на двата вида за страната. Розовите се срещат в езерата основно по време на миграция, а къдроглавите също така остават и да зимуват и се хранят тук. Специално за да ги видят, в България идват т.нар. birdwatcher-и (наблюдатели на птици – бел.ред.).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама