Бургас финансира строежа на мемориала на кан Кубрат в Украйна

18:34, 08 мар 17 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Бургас ще отпусне финансови средства за доизграждането на Мемориалния комплекс на кан Кубрат, намиращ се край село Мала Перешчепина, Полтавска област, Република Украйна. Това става ясно от докладна записка на председателя на местния парламент Костантин Луков.

Предложението е въз основа на постъпило писмо в Общинския съвет от Делян Дамяновски – изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България, с което се иска финансово подпомагане на Международния организационен комитет за доизграждането на паметник на великия българин.

В цитираното и приложено писмо от Комитета е отбелязано, че през 2017 г. се навършват 105 години от откриването на гроба на възстановителя на Старата Велика България кан Кубрат.  Също така през 2001 г. на мястото на гроба на владетеля е поставена мемориална плоча и е прокарана историческа пътека от българи, живеещи в Украйна. По инициатива на българските общности почти всяка година на свещеното място се провеждат поклонения и местни събори. През февруари 2012 г. по инициатива на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“, със съвместните усилия на различни български обществени организации и под егидата на посолството на Република България в Киев, е създаден Международен организационен комитет за празнуване на 100-годишнината от разкриването на гроба на кан Кубрат и е взето решение за изграждането на мемориал.

На 18 и 19 август 2012 г. в полтавското село Мала Перешчепина се е състоял многолюден и емоционален Международен събор на българите по случай 100 години от откриването на гроба на кан Кубрат. На мястото е извършено тържествено представяне на началото на изграждането на Мемориала. В Събора са взели участие над 3000 души, сред които посланикът на България в Украйна, делегация от българското Народно събрание, представители на български обществени и землячески организации от България, Украйна, Молдова, Румъния, Франция, Италия, Испания, Финландия, Кабардино-Балкария, Татарстан и др.

Костантин Луков предлага Общинският съвет в Бургас да даде съгласие за финансово подпомагане в размер на 600 лв. на Международния организационен комитет за доизграждането на Мемориалния комплекс на кан Кубрат. Парите ще бъдат осигурени от Бюджет 2017 на Община Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама