Роман популяризира Бургас на белгийски панаир на книгата

10:06, 06 мар 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаската писателка Ирина Папанчева участва с френския превод на романа си "Перо от пеликан" в Панаира на книгата за литература, писана от жени, Elles se livrent (Те пишат книги) в Бран Лальод, Белгия, съобщиха от Общината.

Бургас е главен герой в "Перо от пеликан", представен със своите най-неочаквани лица - езерото Вая, лугата, калта. Благодарение на изданията си на английски и френски, както и съпътстващата мултимедия (трейлърът на Христо Димитров-Хиндо и фотографската интерпретация на Борислав Пенков и Мирела Караджова) популярността на Бургас в чужбина нараства.

"Като бургазлийка се радвам, че съм написала една наистина бургаска книга, в която съм вложила много нежност към града. В нея оживяват места от Бургас, които не са много популярни в страната. Мога да кажа, че Бургас е един от героите на книгата ми. Чрез моя текст, наред със самата история, хората ще имат шанса да (пре)открият и преживеят Бургас", казва авторката.

"Превела съм три творби на Ирина Папанчева от английски на френски: романа "Перо от пеликан", повестта "Почти интимно" и разказа "Никой". В тях открих човешки същества, които се борят за съществуването си често в много тежки условия. Кратки фрази. Живи диалози. Орален, ежедневен език, накъсан от поетични пасажи. Отворени въпроси и липса на морализаторстване. Всичко това на фона на социалната и икономическа ситуация в България. Дълбоката любов към България и културата й, на които Ирина е чудесен посланик, минават като нишка през тях. Творбите й наистина събудиха в мен желание да я посетя. Ако реша да пътувам отново, то ще е до България, до Бургас", каза Вивиан Дефосе при представянето на френското издание на романа в Брюксел. 

"Перо от пеликан" е разказ на десетгодишния Мартин за едно лято, което прекарва в Бургас с майка си, след като баща му ги е напуснал. Романът проследява пътя на отърсването от шока, който всеки от тях изминава по своя собствен начин. Успоредно с гласа на Мартин обаче в книгата прозвучават и гледните точки на всички останали персонажи под формата на съкровени изповеди. "Перо от пеликан" е книга за спомените, мечтите и израстването, но също така за разминаването в любовта, самотата и радостта от живота "въпреки". Това е четвърта книга на авторката след детската илюстрована книжка "Аз заеквам" (2005), повестта "Почти интимно" (2007) и романа "Анабел" (2010).

Литературният критик Митко Новков, който е и редактор на книгата, я определя като "една поетична история в едно непоетично време".

Ирина Папанчева, която живее в Брюксел, ще представи новия си роман "Тя, островът" на 3 май в Морското казино.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама