Нов икономически клъстер навлиза в Бургас

09:55, 05 мар 17 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът „Тракия икономическа зона“ се разширява към Бургас. Това e обяви инж. Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на ТИЗ, по време на Четвъртата годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2017" в София, съобщиха организаторите.

Вече е подписан меморандум за сътрудничество за развитие на икономически проекти на територията на община Бургас между кмета на черноморския град Димитър Николов и председателя на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин територията на община Бургас се включва към обхвата на „Тракия икономическа зона“.

Страните ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България; за подобряване на обществената, жилищната, бизнес среда и мобилността на работната сила; за осигуряване обучен персонал за работни места в индустриални, логистични и търговски обекти. Те ще обединят усилия за подпомагане и привличане на български и чуждестранни инвеститори, извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, промотиране на проекта „Тракия икономическа зона“ на вътрешни и международни икономически форуми, създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори, създаване на публично-частни партньорства и осъществяване на инвестиционни инициативи с участието на Община Бургас и дружества, членове на „Клъстер Тракия икономическа зона“.

Целта на „Тракия икономическа зона“ е да докаже, че бизнесът и общините могат да работят заедно чрез успешен модел на публично-частно партньорство. С над 140 предприятия и над 1 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в най-развития индустриален център на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини, две сдружения и бизнеса.

Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро. Благодарение на създадената симбиоза се работи не само за привличането и задържането на инвеститори, но и за решаване на проблемите, свързани с професионалното образование и квалификацията на работната ръка. По експертни изчисления над 3000 работници ще са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г.

„Проблем е липсата на млади хора, които да направят възможно разширяването на тези големи инвестиции в България“, изтъкна в речта си при откриването на форума служебният министър на икономиката Теодор Седларски. Според бургазлията държавата трябва да насърчава инвеститорите от една страна, и от друга – да стимулира младите образовани хора да се реализират в България.

На конференцията стана ясно, че добрата локация, инфраструктурна изграденост, ефективно управление и качествени услуги, са основни предпоставки за ускорено развитие на индустриалните зони у нас като притегателен център за привличане на високотехнологични производства и логистични оператори. Основните пречки, които възпрепятстват по-бързата им експанзия и растеж, са недостигът на квалифицирани кадри и тромавите административни процедури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама