С богата програма Несебър отбеляза 139 г. от Освобождението на България

19:05, 03 мар 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбелязването на националния празник 3 март в Несебър започна с празничен молебен за България в църквата „Св. Успение Богородично“, отслужен от отец Петър, съобщиха от местната Община. В духа на бележитата дата свещеникът призова присъстващите в храма да помнят историята и героите, отдали живота си за свободата ни, а накрая прочете Вазовата ода „Опълченците на Шипка”. След това от църквата тръгна шествие към Крепостните стени, където се състоя тържествен ритуал по издигане на знамето на Република под звуците на националния химн.

Пламенно слово, посветено на сакралната дата и значението на свободата като политически акт, произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър – Световно наследство“. В патриотичен дух бе и празничната програма, която започна с участие на фанфарната музика към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Денис Гонсалвеш. Ели Ангелова и Теодор Тодоров, възпитаници на Детска театрална студия към читалище „Яна Лъскова“, рецитираха тематични за бележитата дата стихотворения и то написани от деца. По повод авторството на творбите Златин Чаушев заяви, че произведенията, вдъхновени от славното ни минало, са доказателство, че има памет, а докато има памет няма как да има забрава на собствената ни история. ФФ „Македонка” към НЧ „Яна Лъскова” изпълни възрожденски песни, които част от публиката припяваше. Децата от Обединена общинска школа по изкуствата зарадваха присъстващите с капански танц, а празничната програма завърши по традиция с право хоро, на което се хванаха и много от присъстващите на честването.

Ден по рано, в навечерието на националния ни празник, децата от група „Моряче” в ДГ „Калина Малина” повдигнаха българския дух с музикално-поетична програма. Малчуганите, облечени в народни носии, с жар изпълниха патриотични и фолклорни песни, рецитираха емблематични стихове за родината и изпълниха танци, изобразяващи селския автентичен бит по закачлив и жизнерадостен начин. Акцент в пъстрата програма бе появата на три плакати в цветовете на българското знаме, изписани с патриотични слова. На този фон прозвуча и химнът на страната ни, а на финала всяко дете получи албум със стихове на велики българи и известни символи, които малчуганите вече добре запознават. Екзалтираната публика от родители и роднини не пропусна да благодари на учителите и директора за емоционалната проява и подари на група „Моряче” красива картина на картата на България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама