Бургас отбелязва 3 март с клетвата на Апостола

06:45, 03 мар 17 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С мащабна възстановка на един от най-силните моменти в нашия исторически летопис преди Освобождението - съзаклятието на членовете на комитетите и полагане на т.нар. Народна клетва на Васил Левски, Бургас ще отбележи днешния национален празник 3 март.

Събитието започва в 12.00 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий". Над 200 участници в събитието, преобразени като революционери и възрожденци, ще представят този героичен епизод от българската история.

Началото на честванията на националния празник ще бъде в 11.00 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

Веднага след това стотици ученици ще поведат шествие до Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов, Паметника на руския лазарет и монументите на българските възрожденци в Морската градина, където от 11.30 часа в знак на признателност ще положат венци и цветя.

В същия час пред Паметника на руските освободители ще бъдат отдадени военни почести и ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметта и делото на хилядите знайни и незнайни воини, загинали за българското национално освобождение.

Големият празничен концерт "Да живее свободата" ще започне от 12.30 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий". В него ще вземат участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, изпълнителите от Неврокопския танцов ансамбъл, хор "Милка Стоева" с художествен ръководител Светла Стоева, Народен хор "Трепетлика" с художествен ръководител Пепа Запрянова, хор за патриотични песни при ПГЕЕ "Константин Фотинов" с ръководител Димитринка Радева и др.

Водещ на събитията на площада ще бъде популярният и обичан български актьор Стойко Пеев (изиграл главната роля във филма „Хан Аспарух“ през 1981 г.), който ще влезе в образа на легендарния войвода Панайот Хитов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама