КЗК отмени решение на АПИ за обхода на Поморие

18:18, 02 мар 17 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила решение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поръчката за обхода на град Поморие. Това съобщава Capital.bg. Регулаторът е накарал пътната агенция да преразгледа класирането на кандидатите, като са открити неточности в офертите на класираните на първо и второ място. Сега оценителната комисия ще трябва да разгледа отново документите с техническите предложения на кандидатите.

АПИ беше определила за победител обединение с участници "Понсстройинженеринг" и "ПСТ груп". На второ място, и то с минимална разлика от 0.16 точки, бе класирана шуменската "Автомагистрали - Черно море", която е и сред жалбоподателите. На трето място е обединение с участници "Инжстройинженеринг", "АБ инвест НН" и "Пътстрой Бургас" (дъщерна на "Хидрострой" на Велико Желев), като единствено тяхната жалба е приета за основателна.

Поръчката е за изграждане на обход на град Поморие, като дължината на участъка е 5.848 км и беше с прогнозна стойност 20 млн. лв.

Търгът за изграждане на обход на град Поморие първоначално привлече осем участници. На първо място е класирано ДЗЗД "Поморие 2015", в което влизат "ПСТ груп" и бургаската "Понсстройинженеринг" с мажоритарен собственик бургаският бизнесмен Милко Милков. В началото на 2017 г. стана ясно, че "Понс" е на прага на несъстоятелност. "ПСТ груп" пък беше част от пътния холдинг на Васил Божков до 2014 г. В две последователни смени на собствеността дружеството премина към офшорни компании, като сега е собственост на кипърската "Колвик сървисис лимитид". Цялото предприятие е заложено в Първа инвестиционна банка за над 55 млн. лв.

Освен победителя максимален брой точки за техническата си оферта получиха и "Автомагистрали - Черно море" и ДЗЗД "Анхиало 2015", като и двата кандидата са обжалвали решението на АПИ. "Понс" и ПСТ обаче спечелиха заради най-ниската си предложена цена 14.34 млн. лв. без ДДС. Според източници на Capital.bg цената на "ПСТ груп" е най-ниска вероятно заради факта, че в близост до обекта имат каменни кариери, откъдето могат да взимат камъни за направата на асфалт, което сваля стойността. С по-висока предложена цена са "Автомагистрали Черно море" - 15.99 млн. лв. без ДДС.

Единствената жалба, приета за основателна от регулатора (но само частично), е на ДЗЗД "Анхиало 2015", в което участват "Инжстройинженеринг", "АБ инвест НН" и "Пътстрой Бургас". Те са класирани на трето място с 93.38 точки, тоест отново с малка разлика от победителя. Тяхната цена обаче е по-висока от тази на "Автомагистрали - Черно море".

"Анхиало 2015" твърди, че оценките на техническите предложения на класираните на първо и второ място участници са завишени, и има забележки по обяснителните записки на двамата кандидати. КЗК открива разминавания в различните срокове и в описаните графици в записките на "ДЗЗД "Поморие 2015" и "Автомагистрали - Черно море" и установява, че оценителната комисия на АПИ е допуснала пропуск. Точно заради този елемент целия търг трябва да се преразгледа и евентуално оценките да бъдат променени.

При евентуално пренареждане и промяна в оценките на първите два кандидата именно "Анхиало 2015" би могло да спечели търга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама