Бургаският съд остави в ареста болния Станислав, обвинен за убийството на старец

12:42, 02 мар 17 25 788 Шрифт:
Автор:

Бургаският апелативен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Станислав Василев. Младежът от Сарафово е привлечен като обвиняем за това, че на 20 септември миналата година за времето между 20.00 ч. и 21.00 часа в къща на ул. „Шипка“ №2 в ямболското село Люлин, община Стралджа, действайки в съучастие в качеството си на извършител с Марио Михайлов от Бургас, по мъчителен начин и с особена жестокост умишлено е умъртвил чрез удушаване стопанина на дома Васил Петков. 76-годишният мъж е дядо на Марио.

Защитникът на обвиняемия адвокат Коцев поиска налагането на по-лека мярка за неотклонение спрямо Василев – „домашен арест“. Той определи задържането под стража на подзащитния му от съда в Ямбол като неоснователно. Липсва дълбочина на анализа, използват се нормативно създадени клишета, без да се посочват конкретни доказателства за вината на Станислав, смята адвокатът.

Коцев посочи и друга причина за искането за по-лека мярка – здравословното състояние на обвиняемия. Василев страда от остър гастрит, който не можел адекватно да се лекува в условията на ареста в Ямбол. Медиците са му предписали диета, която е в невъзможност да се изпълнява както трябва зад решетките.

Адвокатът заяви и че портретът на извършителя на убийството не отговаря на този на Станислав. Младежът е с чисто съдебно минало за разлика от другия обвиняем – Марио Михайлов.

Прокурорът по делото определи жалбата за изменение на мярката в по-лека като неоснователна. Според него ямболският съд е обсъдил внимателно възможността обвиняемият да се лекува в следствения арест и не е намерил причина за промяна на мярката. Предвид тежестта на престъплението има реална опасност Василев да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложено друго определение за неотклонение. Прокурорът счита, че съдът в Ямбол е стигнал до решението си съобразно събраните доказателства, сочещи Станислав като пряк извършител на престъплението.

„Нито съм се укривал, нито смятам да го направя. А дали съм обществено опасен – може да питате хората, които ме познават“ – заяви обвиняемият Станислав Василев пред Бургаския апелативния съд.   

Думите му бяха подкрепени от негови близки, които присъстваха в съдебната зала. Те казаха, че Станислав е изключително добър по душа, помагал е на страшно много хора. Другия обвиняем – Марио Михайлов, те определиха като измекяр.

След като се запозна със становището на прокурора, оплакванията в жалбата, материалите по делото и изслуша страните въззивният състав намери, че жалбата е неоснователна, а определеният постоянен арест е законосъобразен. Събраните по делото доказателства към момента не сочат нови обстоятелства, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Няма данни, които да разколебават извода, че е налице обосновано подозрение, че Василев е съпричастен към престъплението, за което е подведен под наказателна отговорност. Съдът счита, че задържането на обвиняемия е законно и адекватно на събраните доказателства и повдигнатото обвинение.

Определението на БАС е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама