Пак не избраха председател на Административния съд в Бургас

09:07, 01 мар 17 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не стигна до избор на председател на Административния съд в Бургас, въпреки че имаше трима кандидати за поста, информира dnevnik.bg. Това е честа практика в съвета преди разделянето му, а не за първи път се случва и в съдийската колегия, макар евромониторингът всяка година да подчертава, че в България трябва да се подобри процедурата по избор на административни ръководители на съдилищата.

Мотиви за липсата на предпочитание на нито един от кандидатите не бяха посочени от негласувалите. В крайна сметка съдията от Административния съд Румен Йосифов получи шест гласа в своя подкрепа. Никой не гласува за районната съдийка Мариета Бушандрова, а другият съдия от Административния съд в Бургас Христо Христов получи 4 гласа "за" и 4 "против", въпреки че на заседанието присъстваха всички 14 членове. След това се премина към балотаж между Йосифов и Христов, но гласуването се повтори и шеф на съда не бе избран. За да бъде избран съответният кандидат, той трябва да получи осем гласа от 14-членната съдийска колегия.

Изказвания имаше само от четирима членове - председателят на ВАС Георги Колев подкрепи Христо Христов, а председателят на ВКС Лозан Панов, Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев застанаха зад кандидатурата на Йосифов.

Административният съд в Бургас е сред най-натоварените, но е и с тежко наследство – неговият първи ръководител Атанас Вълков беше разследван и съден за документни и служебни престъпления. В момента делото е спряно на втора инстанция заради заболяване на подсъдимия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама