Бургаският апелативен съд издига съдия Илияна Балтова за член на ВСС

11:31, 28 фев 17 25 603 Шрифт:
Автор:

Апелативен съд – Бургас издига съдия Илияна Балтова за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщи днес пред медиите председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова. Номинацията на съдия Балтова е била обсъдена вчера по време на работно съвещание на апелативните съдии. Кандидатурата е била подкрепена с подписите на всички, присъствали на съвещанието магистрати.

„Това, което ни ориентира към нейната кандидатура, е, че е съдия от кариерата. Редови съдия е. Не е била началник на нито едно от нивата, на които е работила. Започнала е работа като младши съдия, съответно – районен съдия, окръжен, а понастоящем апелативен съдия. На всяко едно от нивата е класирана с конкурс“ – заяви Деница Вълкова.

Като друг аргумент тя посочи, че Балтова е единствения съдия от Апелативен район Бургас, който повече от две години работи като юрист в съда в Страсбург. Тя е тесен специалист в областта на европейското право и в областта на правата на човека. Друг мотив за номинацията на Илияна Балтова е, че тя е дългогодишен преподавател в Националния институт по правосъдието.

„Това ни дава основания да считаме, че предлагаме разпознаваема кандидатура. Познават я колеги не само в Бургаския район, но и колеги от цялата страна“ – посочи Вълкова.

По думите ѝ, за бургаските магистрати е важно да има техен представител във ВСС, защото предстоят тежки реформи, довършване на вече започнати реформи, на първо място съдебната карта. Многократно административните ръководители на съдилищата от Бургаския апелативен район са се обявявали за това, че съдебната карта на територията на района трябва да бъде запазена.

Съдия Илияна Балтова отлично владее английски език, на много добро ниво и френски. До момента не е имала никакви нарушения в работата си, не е била дисциплинарно наказвана. Очаква се тя също да проведе среща с медиите и да се представи, но това ще стане след 10-ти април, когато изтича срокът за номинациите на кандидати за избор на членове от съдийската квота.

Апелативен съд – Бургас е първият в страната, който излъчва претендент, след като процедурата за избор на членове на новия Висш съдебен съвет беше открита с обнародването в Държавен вестник на 24.02.2017г. на поканата от председателите на ВКС и ВАС за свикване на общо събрание на съдиите в двете последователни съботи - 10 юни и 17 юни.

Съгласно Закона за съдебната власт и Правилата за провеждането на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите предстои предложението на Апелативен съд – Бургас заедно с писменото съгласие на съдия Илияна Балтова да бъде депозирано в деловодството на ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама