Бял кукер тръгва из Малко Търново

07:30, 26 фев 17 / Любопитно 25 727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Малко Търново днес се провежда Кукеровден, или т.нар. странджански обред Кукер без маска (Бял кукер).

Начало на обредното представление е в 09:30 ч. Тогава е излизането на Кукерското шествие, което продължава през целия ден. Дружината ще тръгне от Младежкия дом и ще отиде при кмета на общината за благословия. След това шествието ще се отправи към площад „Преображение”, където ще се изпълни ритуалното кукерско хоро.

Кукерската дружина обхожда целия град. Посещават се домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината.

В 17:30 ч. кукерите ще отида в центъра на града, до храм "Успение Богородично". Четвърт час по-късно ще бъде представен кукерският ритуал „Заораване”.

18:00 е началният час на традиционен обред „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.

Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да възкръсне. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва краят и началото на живота на общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама