Деца представиха традиционните обичаи за Сирни Заговезни в Бургас

12:26, 24 фев 17 25 855 Шрифт:
Автор:

Ученици от 2-ри „а“ клас в ОУ „Любен Каравелов“ - Бургас представиха традиционните обичаи за един от най-важните празници в народния календар – Сирни Заговезни. Сцената се разигра в двора на Етнографския музей. Тя бе подготвена с помощта на класния ръководител на децата Веска Кръстева. Малчуганите бяха облечени в автентични народни носии.

„Този празник е подвижен. Той се чества 40 дни преди Великден. На този празник се иска прошка, а тя е нещо много специално. Понякога много трудно се дава, но когато я дадем, ние се чувстваме спокойни и започваме на чисто. Както през пролетта – всичко започва на чисто. За да ни обичат и уважават, ние винаги трябва да прощаваме, но трябва да знаем и какво да правим, за да не грешим“ – разказа Веска Кръстева.

Тя коментира, че всички българи трябва да се върнат към този празник и да вземат прошка, защото е важно да се спазват всички наши обичаи, за да се съхрани българското.

 
Кукери гонят лошите сили. Снимка: Topnovini.bg
 

На празничната трапеза на Сирни Заговезни се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се и кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват.

Това също е времето и на кукерите. Те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оране, сеитба и други.

 
Малчуганите поздравиха всички присъстващи с народна песен. Снимка: Topnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама