ГЕРБ-Бургас подозира саботаж на програмата за санирането

17:07, 22 фев 17 / Политика 25 549 Шрифт:
Автор:

ГЕРБ изпитва сериозни притеснения относно реализацията на програмата за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това заявиха на пресконференция бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, икономистът Иван Гаврилов и общинският съветник Калояна Живкова.

По думите им, служебното правителство е спряло да плаща на фирмите, които имат договори да санират сградите. Информацията им е от браншовите организации. Това при всички положения ще забави изпълнението на програмата, вече започнати да се санират сгради може да останат недовършени, докато държавата не продължи изплащането на предвидените средства.

Жечо Станков начерта схема, според която Бургаска област е първенец по сключени договори за саниране в страната с 12 %. Досега има подписани 236 договора в цялата област, 187 от тях са в община Бургас. На територията на общината 12 сгради са завършени, а 145 имат договори с фирми и са в изчакване на започване на строителните дейности. Именно те са под угрозата да не се санират заради забавените плащания.

Икономистът Иван Гаврилов е категоричен, че програмата за енергийна ефективност трябва да продължи. Той посочи няколко ползи за обществото от нея – осигурява се трудова заетост в различни сектори на икономиката; намаляват се сметките за топлоенергия; приходите на външните изпълнители се връщат под формата на преки и косвени данъци в централния бюджет; намаляват се вредните емисии.

Според изчисленията на Станков общият брой електроенергия, която ще бъде спестена с инвестираните досега 2 млрд. лева за саниране, се равнява като мощност на три четвърти от капацитета само на единия реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

От ГЕРБ засегнаха и темата „Бургас - Александруполис“. Жечо Станков показа приетата на 49-ия Конгрес на БСП предизборна платформа, в която е записано, че проектът за петролопровода е важен за страната. Това означавало, че от левицата лъжат в твърденията си, че рестартът на  „Бургас - Александруполис“ е отпаднал от програмата им по желание на бургаските социалисти.

Последното предизвика реакцията на коалиция „БСП за България“. Социалистите изпратиха снимка от окончателния вариант на тяхната предизборна платформа, в който „Бургас – Александруполис“ отсъства.

„Със съжаление констатираме, че парите, които Българската държава е платила като заплати на бившия зам.-министър на енергетиката в кабинета „Борисов 2“ - Жечо Станков, са отишли „на вятъра“. Г-н Станков или не може да чете документи, или откровено лъже“ – пишат от БСП. Според социалистите от ГЕРБ се опитват да манипулират общественото мнение в Бургас.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама