Махат автобуси 11А и 12А в Бургас, пускат три нови линии (обновена)

13:07, 22 фев 17 25 1363 Шрифт:
Автор:

Бургас ще се сдобие с три нови линии този петък (24 февруари). Наименованията на новите маршрути са Б11, Б12 и 9. Те ще свързват най-големия комплекс в града „Меден рудник“ с „Изгрев“ и „Славейков“. Тези нови линии ще заменят досегашните 11А и 12А, които ще спрат да се изпълняват. Промените съобщи на пресконференция управителят на общинския превозвач „Бургасбус“ Петко Драгнев.

Той посочи, че нововъведенията са направени след тримесечно наблюдение. Новите линии са създадени след серия от разговори с жители на „Меден рудник“ и са съобразени с предложенията, получени след въвеждането на новата транспортна схема.

„Основното е да се сведат до минимум прекачванията в автобусите“ – каза Петко Драгнев.

Нововъведенията са създадени така, че да допълват бързата линия, а също и ще наситят с превозни средства местата, където имаше нужда от намаляне на интервала между автобусите. Линии Б11 и Б12 ще пътуват през 15 минути.

„Между тях продължават да пътуват тролеите, т.е. интервалът между превозните средства в района на комплекс „Меден рудник“ ще бъде от порядъка на около 7 минути. Линия 9, която ще свързва „Меден рудник“ с ул. „Христо Ботев“, пл. „Трапезица“ и Терминал „Славейков“, ще бъде на 20 минути“ – допълни Драгнев.

Автобус Б11 ще минава през улица „Въстаническа“, през булевард „Захари Стоянов“, след като излезе от комплекс „Меден рудник“, ще минава през ул. „Индустриална“, за разлика от бързата линия, която минава по околовръстния път. Важно уточнение, което трябва да се направи, е, че Б11 и Б12 ще използват старите спирки на Терминал „Юг“ и няма да влизат в отбивката преди терминала. Пътят на Б11 продължава по бул. „Демокрация“ и стига до Терминал „Изгрев“ през ул. „Петко Задгорски“. Така ще свързва Зона Б на „Меден рудник“ с комплекс „Изгрев“.

Линия Б12 ще покрива Зона А на „Меден рудник“ и ще я свързва с комплекс „Славейков“. Автобусът отново ще минава през улица „Индустриална“ и бул. „Демокрация“, но на кръговото в комплекс „Зорница“ ще продължава към бул. „Проф. Яким Якимов“ и Терминал „Славейков“.

Линия 9 ще свързва „Меден рудник“ и „Славейков“ и ще представлява оптимизирана комбинация от линиите 91 и 92. Тя ще запази възможността на пътниците от всички зони на „Меден рудник“ да направят връзка с центъра на града, както и с площад „Трапезица“ и автогара „Запад“. Тези, които досега използваха спирките по улица „Гладстон“ и „Сан Стефано“ ще видят алтернатива  в спирките по бул. „Христо Ботев“.

Нощната линия от „Славейков“ ще се изпълнява в часовете 00:00, 01:00, 02:00, 03:00 и 04:00. Маршрутът е – Терминал „Славейков“ – „Славейков“ блок 35 – „Славейков“ блок 37 – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Славейков“ блок 55 – „Тракия“ – „Младост“ – „Зорница“ – „Стефан Стамболов“ – „Александровска“ – Опера – Транспортна болница – „Иван Вазов“ – „Спортна“ – Езеро Вая – Капчето – „Захари Стоянов“ – „Тополица“ – „Въстаническа“ – „Найден Геров“ – „Меден рудник“ блок 485 – „Меден рудник“ блок 101 – Терминал „Меден рудник“.

Нощният автобус от „Меден рудник“ ще се движи в часовете 00:30, 01:30, 02:30 и 03:30. Маршрутът е – Терминал „Меден рудник“ – Бадемите – „Резвая“ – „Захари Стоянов“ – Езеро Вая – „Спортна“ – „Иван Вазов“ – „Цар Петър“ – „Тройката“ – „Александровска“ – „Стефан Стамболов“ – „Зорница“ – „Младост“ – „Тракия“ – „Изгрев“, блок 3 – Университет „Проф. Асен Златаров“ – „Славейков“, блок 35 – Терминал „Славейков“.

Драгнев заяви още, че цената на електронните карти за учениците и пенсионерите ще бъде намалена, тъй като в края на месеца им остават неизползвани пътувания. Предвидено е от 1 март да бъде направен допълнителен пакет за учениците за 60 пътувания, като цената става 13.80 лева. За пенсионерите пътуванията от 50 стават 30, като тези, които са над 65 г., ще заплащат 12.90 лв., а за тези, които са над 70 г., цената на картата ще бъде 10.50 лева. Гражданите, които пътуват по-малко през месеца, могат да си закупят такива пакети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама